100. Rob Jetten over klimaatrechtvaardigheid en de uitdaging na 2030

Rob Jetten, Minister voor Klimaat en Energie, kreeg binnen 1,5 maand van zijn regeringsperiode te maken met de Oekraïne oorlog. Dit had grote gevolgen voor de energieprijzen in Nederland en daarmee voor zijn beleid.

Deel deze aflevering:

Minister Rob Jetten voor klimaat en energie ecosofie podcacst doelstellingen

Om de klimaatdoelstellingen van 2030 te bereiken, valt er op technologisch vlak nog veel te behalen. Maar we hebben voornamelijk een fundamenteel andere manier van leven nodig ná 2030, waarvoor nu al de eerste stappen gezet moeten worden. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor rechtvaardigheid, zowel in Nederland als internationaal.

De grote vraag is, blijven we op koers voor die 1.5 graad? Wereldwijd zien we de extreme weersomstandigheden toenemen en daarnaast toloreert de bevolking steeds minder hoe langzaam dingen veranderen.

Deels draait het om vergroenen, maar uiteindelijk moeten we naar een andere manier van consumeren en produceren met elkaar. Aanvullende klimaatregelen zijn hierbij nodig, maar voornamelijk een lange termijn visie over hoe we na 2030 een klimaatneutrale samenleving kunnen bereiken.

Meer afleveringen

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!