100. Rob Jetten over klimaatrechtvaardigheid en de uitdaging na 2030

Rob Jetten, Minister voor Klimaat en Energie, kreeg binnen 1,5 maand van zijn regeringsperiode te maken met de Oekraïne oorlog. Dit had grote gevolgen voor de energieprijzen in Nederland en daarmee voor zijn beleid.

Deel deze aflevering:

Minister Rob Jetten voor klimaat en energie ecosofie podcacst doelstellingen

Om de klimaatdoelstellingen van 2030 te bereiken, valt er op technologisch vlak nog veel te behalen. Maar we hebben voornamelijk een fundamenteel andere manier van leven nodig ná 2030, waarvoor nu al de eerste stappen gezet moeten worden. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor rechtvaardigheid, zowel in Nederland als internationaal.

De grote vraag is, blijven we op koers voor die 1.5 graad? Wereldwijd zien we de extreme weersomstandigheden toenemen en daarnaast toloreert de bevolking steeds minder hoe langzaam dingen veranderen.

Deels draait het om vergroenen, maar uiteindelijk moeten we naar een andere manier van consumeren en produceren met elkaar. Aanvullende klimaatregelen zijn hierbij nodig, maar voornamelijk een lange termijn visie over hoe we na 2030 een klimaatneutrale samenleving kunnen bereiken.

Meer afleveringen

De Fijne Stad 2: Bewegen als uitgangspunt met Wendy van Kessel

Boodschappen laten bezorgen, met de auto naar het werk, de lift nemen in plaats van de trap…

Ons leven is ingericht op gemak. Maar het meest comfortabele is niet altijd het meest gezonde. Activiteiten zoals lopen naar de supermarkt of fietsen naar het werk zijn juist bevorderlijk voor onze gezondheid. Daarom pleit stedenbouwkundige Wendy van Kessel voor beweegvriendelijke steden.

Luister nu

108. Rechten voor de natuur met Jessica den Outer

Rechten voor de natuur. Hoe werkt dit? De natuur kan niet praten, maar is dit een reden om geen rechten te verlenen? Baby’s kunnen bijvoorbeeld ook niet praten, maar kunnen wel vertegenwoordigd worden in de rechtbank. Zouden we dan ook niet een stem moeten geven aan ecosystemen, zoals rivieren, meren en zeeën?

Luister nu

Wij hebben je hulp nodig!

De Ecosofie podcast draait op jullie gulle donaties. 

Als je bij wilt dragen aan het succes van de podcast en het maken van een duurzame wereld, klik dan op onderstaande knop om een vaste donatie te doen per maand via Petjeaf.nl