100. Rob Jetten over klimaatrechtvaardigheid en de uitdaging na 2030

Rob Jetten, Minister voor Klimaat en Energie, kreeg binnen 1,5 maand van zijn regeringsperiode te maken met de Oekraïne oorlog. Dit had grote gevolgen voor de energieprijzen in Nederland en daarmee voor zijn beleid.

Deel deze aflevering:

Minister Rob Jetten voor klimaat en energie ecosofie podcacst doelstellingen

Om de klimaatdoelstellingen van 2030 te bereiken, valt er op technologisch vlak nog veel te behalen. Maar we hebben voornamelijk een fundamenteel andere manier van leven nodig ná 2030, waarvoor nu al de eerste stappen gezet moeten worden. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor rechtvaardigheid, zowel in Nederland als internationaal.

De grote vraag is, blijven we op koers voor die 1.5 graad? Wereldwijd zien we de extreme weersomstandigheden toenemen en daarnaast toloreert de bevolking steeds minder hoe langzaam dingen veranderen.

Deels draait het om vergroenen, maar uiteindelijk moeten we naar een andere manier van consumeren en produceren met elkaar. Aanvullende klimaatregelen zijn hierbij nodig, maar voornamelijk een lange termijn visie over hoe we na 2030 een klimaatneutrale samenleving kunnen bereiken.

Meer afleveringen

103. De geefeconomie met Robbert Vesseur

Stel je eens voor: een economie waarin we niet vanuit transacties denken, maar vanuit donaties. Een samenleving waarin we niet steeds meer en meer willen, maar waarin we vrij zijn om te geven en te ontvangen zonder voorwaarden. Dit is waar Robbert Vesseur van de Geefeconomie zich voor inzet.

Luister nu

102. De noodzaak van burgerlijke ongehoorzaamheid met Hannah Prins

‘Hannah Prins (25) heeft van jongs af aan geleerd om goed voor de aarde te zorgen en op te komen voor degene die niet voor zichzelf op kunnen komen. De afgelopen jaren was ze betrokken bij diverse klimaatbewegingen, maar ze zag niet genoeg verandering en resultaat. Naar haar mening was het meer ‘handen schudden’ en ‘op de foto gaan’, terwijl de uitstoot van broeikasgassen exponentieel bleef toenemen. Toen kwam Extinction Rebellion op haar pad.

Luister nu

Wij hebben je hulp nodig!

De Ecosofie podcast draait op jullie gulle donaties. 

Als je bij wilt dragen aan het succes van de podcast en het maken van een duurzame wereld, klik dan op onderstaande knop om een vaste donatie te doen per maand via Petjeaf.nl