102. De noodzaak van burgerlijke ongehoorzaamheid met Hannah Prins

'Hannah Prins (25) heeft van jongs af aan geleerd om goed voor de aarde te zorgen en op te komen voor degene die niet voor zichzelf op kunnen komen. De afgelopen jaren was ze betrokken bij diverse klimaatbewegingen, maar ze zag niet genoeg verandering en resultaat. Naar haar mening was het meer 'handen schudden' en 'op de foto gaan', terwijl de uitstoot van broeikasgassen exponentieel bleef toenemen. Toen kwam Extinction Rebellion op haar pad.

Deel deze aflevering:

hannah prins extinction rebellion activisme ecosofie podcast

Extinction Rebellion begon in 2018 met als doel om in het jaar 2025 (?) op netto nul te zitten. Inmiddels is het steeds lastiger om dit doel te bereiken. Om aandacht te trekken maken ze gebruik van vreedzame demonstraties en burgerlijke ongehoorzaamheid. De beweging groeit exponentieel, met gemiddeld 600 aanmeldingen per week.

Hannah legt uit wat het betekent om actie te voeren. Het is veel meer dan alleen de straat op gaan. Er zit een enorme organisatie achter. Dit betekent dat je ook kunt bijdragen aan de beweging zonder de weg op te gaan. Extinction Rebellion biedt allerlei trainingen aan waardoor je kennis kunt maken met actievoeren, zoals hoe je moet omgaan met arrestaties.

Voor Hannah is dit niets nieuws, inmiddels is ze al meer dan 15 keer gearresteerd. Aankomende zaterdag 11 maart is er weer een demonstratie.

Meer afleveringen

104. Eerlijk zullen we het klimaat delen met Mark Bovens

Uit een recent rapport van de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) blijkt dat er in klimaatbeleid vaak niet bewust is nagedacht over rechtvaardigheid. Dit betekent niet dat er geen rechtvaardigheidsgrondslag in het beleid zit, maar wel dat er vaak een onbewuste keuze wordt gemaakt, die niet altijd de meest effectieve is.

Luister nu

103. De geefeconomie met Robbert Vesseur

Stel je eens voor: een economie waarin we niet vanuit transacties denken, maar vanuit donaties. Een samenleving waarin we niet steeds meer en meer willen, maar waarin we vrij zijn om te geven en te ontvangen zonder voorwaarden. Dit is waar Robbert Vesseur van de Geefeconomie zich voor inzet.

Luister nu

Wij hebben je hulp nodig!

De Ecosofie podcast draait op jullie gulle donaties. 

Als je bij wilt dragen aan het succes van de podcast en het maken van een duurzame wereld, klik dan op onderstaande knop om een vaste donatie te doen per maand via Petjeaf.nl