103. De geefeconomie met Robbert Vesseur

Stel je eens voor: een economie waarin we niet vanuit transacties denken, maar vanuit donaties. Een samenleving waarin we niet steeds meer en meer willen, maar waarin we vrij zijn om te geven en te ontvangen zonder voorwaarden. Dit is waar Robbert Vesseur van de Geefeconomie zich voor inzet.

Deel deze aflevering:

IMG-20220814-WA0000

Robbert’s verhaal begon in 2011 toen hij zijn baan opzegde. In deze periode leefde hij een tijd zónder geld, samen met zijn vrouw en kinderen. Op dit moment doet hij zijn werk nog steeds gratis, maar leeft hij van donaties. Ook doet hij regelmatig zelf donaties aan goede doelen waar hij achter staat. Robbert gelooft dat de Geefeconomie kan leiden tot een betere samenleving, waarin we meer empathie hebben voor elkaar én de planeet.

In deze aflevering vertelt Robbert over zijn persoonlijke reis in de Geef Economie en hoe we ons kunnen losmaken van het verlangen naar consumptie en bezit. Een wereld waarin overvloed, vertrouwen en verbinding centraal staat. Hij deelt praktische tips en voorbeelden van hoe we meer vanuit de intentie van het geven kunnen leven en hoe we naar een geefcultuur kunnen toewerken.

Robbert leeft inmiddels 10 jaar in de Geefeconomie. Hij is er van overtuigd dat een radicale systeemverandering nodig is, als we de huidige problematieken – zoals de klimaatcrisis – willen aanpakken. Om in de Geefeconomie te komen, moeten we een shift maken van ‘voor wat hoort wat’ naar geven.

Meer afleveringen

De Fijne Stad 2: Bewegen als uitgangspunt met Wendy van Kessel

Boodschappen laten bezorgen, met de auto naar het werk, de lift nemen in plaats van de trap…

Ons leven is ingericht op gemak. Maar het meest comfortabele is niet altijd het meest gezonde. Activiteiten zoals lopen naar de supermarkt of fietsen naar het werk zijn juist bevorderlijk voor onze gezondheid. Daarom pleit stedenbouwkundige Wendy van Kessel voor beweegvriendelijke steden.

Luister nu

108. Rechten voor de natuur met Jessica den Outer

Rechten voor de natuur. Hoe werkt dit? De natuur kan niet praten, maar is dit een reden om geen rechten te verlenen? Baby’s kunnen bijvoorbeeld ook niet praten, maar kunnen wel vertegenwoordigd worden in de rechtbank. Zouden we dan ook niet een stem moeten geven aan ecosystemen, zoals rivieren, meren en zeeën?

Luister nu

Wij hebben je hulp nodig!

De Ecosofie podcast draait op jullie gulle donaties. 

Als je bij wilt dragen aan het succes van de podcast en het maken van een duurzame wereld, klik dan op onderstaande knop om een vaste donatie te doen per maand via Petjeaf.nl