105. Zonder dier heeft de hele wereld voedselplezier met Jaap Korteweg

Nadat Jaap Korteweg gevraagd werd om kadavers op te slaan ten tijden van de varkens pest in 1997 in zijn koelcellen, besloot hij ondanks zijn liefde voor vlees vegetariër te worden. Om het vlees van dieren te vervangen door plantaardig vlees, begon hij de Vegetarische Slager. Smaak zette hij op de eerste plaats, gericht op de vleesliefhebber. Inmiddels is zijn bedrijf verkocht aan Unilever en is hij druk bezig met zijn nieuwe project: Those Vegan Cowboys. Jaap's drijfveer is dieren uit het productieproces te halen, eerst bij vlees en nu ook bij kaas.

Deel deze aflevering:

Jaap Korteweg foto

Jaap is er van overtuigd dat steeds meer mensen  met een knoop in hun maag rondlopen met het consumeren van dieren uit de bio-industrie. Maar doordat we het niet zien, zijn we ons niet continu bewust van wat er op ons bord ligt. Jaap gelooft dat in de kern de meeste mensen liever geen dieren zou eten. Naast het welzijn van de dieren is duurzaamheid ook een belangrijke motivatie voor de bedrijven van Jaap.

De huidige manier waarop we onze akkergronden gebruiken is inefficiënt en kost veel grond en energie. Terwijl als we de dieren uit het productieproces halen, kunnen we de akkergronden die we nu voor dierenvoeding gebruiken, inzetten om plantaardige voeding te maken voor de bevolking. Op die manier kunnen we volgens Jaap met een veel kleiner oppervlak meer mensen voeden en tegelijkertijd de druk op het milieu verminderen.

Jaap blijft zich inzetten voor het vervangen van dierlijke producten door plantaardige alternatieven. Hij spreekt graag over het oude vlees van dieren en het nieuwe vlees en zuivel van planten. Door het welzijn van dieren en duurzaamheidsaspecten centraal te stellen, wil hij bijdragen aan een    dier vrije  voedselindustrie, zodat we heerlijk kunnen eten zonder knoop in onze maag.

Meer afleveringen

De Fijne Stad 2: Bewegen als uitgangspunt met Wendy van Kessel

Boodschappen laten bezorgen, met de auto naar het werk, de lift nemen in plaats van de trap…

Ons leven is ingericht op gemak. Maar het meest comfortabele is niet altijd het meest gezonde. Activiteiten zoals lopen naar de supermarkt of fietsen naar het werk zijn juist bevorderlijk voor onze gezondheid. Daarom pleit stedenbouwkundige Wendy van Kessel voor beweegvriendelijke steden.

Luister nu

108. Rechten voor de natuur met Jessica den Outer

Rechten voor de natuur. Hoe werkt dit? De natuur kan niet praten, maar is dit een reden om geen rechten te verlenen? Baby’s kunnen bijvoorbeeld ook niet praten, maar kunnen wel vertegenwoordigd worden in de rechtbank. Zouden we dan ook niet een stem moeten geven aan ecosystemen, zoals rivieren, meren en zeeën?

Luister nu

Wij hebben je hulp nodig!

De Ecosofie podcast draait op jullie gulle donaties. 

Als je bij wilt dragen aan het succes van de podcast en het maken van een duurzame wereld, klik dan op onderstaande knop om een vaste donatie te doen per maand via Petjeaf.nl