105. Zonder dier heeft de hele wereld voedselplezier met Jaap Korteweg

Nadat Jaap Korteweg gevraagd werd om kadavers op te slaan ten tijden van de varkens pest in 1997 in zijn koelcellen, besloot hij ondanks zijn liefde voor vlees vegetariër te worden. Om het vlees van dieren te vervangen door plantaardig vlees, begon hij de Vegetarische Slager. Smaak zette hij op de eerste plaats, gericht op de vleesliefhebber. Inmiddels is zijn bedrijf verkocht aan Unilever en is hij druk bezig met zijn nieuwe project: Those Vegan Cowboys. Jaap's drijfveer is dieren uit het productieproces te halen, eerst bij vlees en nu ook bij kaas.

Deel deze aflevering:

Jaap Korteweg foto

Jaap is er van overtuigd dat steeds meer mensen  met een knoop in hun maag rondlopen met het consumeren van dieren uit de bio-industrie. Maar doordat we het niet zien, zijn we ons niet continu bewust van wat er op ons bord ligt. Jaap gelooft dat in de kern de meeste mensen liever geen dieren zou eten. Naast het welzijn van de dieren is duurzaamheid ook een belangrijke motivatie voor de bedrijven van Jaap.

De huidige manier waarop we onze akkergronden gebruiken is inefficiënt en kost veel grond en energie. Terwijl als we de dieren uit het productieproces halen, kunnen we de akkergronden die we nu voor dierenvoeding gebruiken, inzetten om plantaardige voeding te maken voor de bevolking. Op die manier kunnen we volgens Jaap met een veel kleiner oppervlak meer mensen voeden en tegelijkertijd de druk op het milieu verminderen.

Jaap blijft zich inzetten voor het vervangen van dierlijke producten door plantaardige alternatieven. Hij spreekt graag over het oude vlees van dieren en het nieuwe vlees en zuivel van planten. Door het welzijn van dieren en duurzaamheidsaspecten centraal te stellen, wil hij bijdragen aan een    dier vrije  voedselindustrie, zodat we heerlijk kunnen eten zonder knoop in onze maag.

Meer afleveringen

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!