106. De duurzame ambitie van de hele wereld met Sandra Pellegrom

Leave no one behind – ieder mens heeft recht op een goede kwaliteit van leven en gelijke kansen. Iedereen moet kunnen meedoen. Dat vraagt ook om een gezonde planeet en leven binnen planetaire grenzen. Het zijn de kerngedachten achter de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. 17 doelen die in 2015 vanuit de Verenigde Naties zijn gesteld, om in 2030 een duurzame wereld te creëren. Een duurzame wereld waarin iedereen een minimaal niveau van welzijn heeft, binnen de planetaire grenzen.

Deel deze aflevering:

SDG Bus Actiedag21

Wat de Sustainable Development Goals (SDG) zo bijzonder maakt, is dat de wereld hiermee met 193 landen gezamenlijk een ambitie heeft uitgesproken om een duurzame wereld te creëren. Deze ambitie is samengevat in 17 doelen die onder andere gericht zijn op armoedebestrijding, gezondheid en ecologie.

Sandra Pellegrom is de nationale coördinator van de SDG vanuit de Rijksoverheid en actief bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In deze aflevering vertelt zij hoe de doelen zich vertalen naar het Nederlandse beleid, hoe Nederland ervoor staat op het gebied van de doelen en wat we nog moeten doen om de doelen te bereiken.

Voor Marnix als bestuurslid van SDG-Nederland was dit een extra bijzonder gesprek. We bespraken ook hoe hij zich verhoudt tot het aanjagen van de doelen.

Meer afleveringen

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!