108. Rechten voor de natuur met Jessica den Outer

Rechten voor de natuur. Hoe werkt dit? De natuur kan niet praten, maar is dit een reden om geen rechten te verlenen? Baby's kunnen bijvoorbeeld ook niet praten, maar kunnen wel vertegenwoordigd worden in de rechtbank. Zouden we dan ook niet een stem moeten geven aan ecosystemen, zoals rivieren, meren en zeeën?

Deel deze aflevering:

Fotograaf: (c) Judith Jockel

Jessica den Outer heeft er een boek over geschreven: “Rechten voor de Natuur”. In 2019 werd zij erkend als een van de jongste experts op het gebied van Rechten voor de Natuur binnen het Harmony with Nature-netwerk van de Verenigde Naties. Zij zet zich door middel van haar carrière in voor een groene toekomst voor de volgende generaties. Jessica pleit voor het toekennen van rechten aan de natuur. Dit gaat om het intrinsiek waarderen van de natuur en de natuur een stem geven.

Als de natuur een stem zou hebben, zouden er dan andere beslissingen genomen worden? Zou het bijvoorbeeld de energietransitie vertragen, als de natuur niet zou instemmen met alle windmolens die in de Noordzee zijn geplaatst?

Dit roept interessante belangenkwesties op. Bewust en onbewust brengen we schade toe aan de natuur en iemand moet hiervoor opkomen. Het boek van Jessica is een pleidooi voor Nederland om aan de slag te gaan met de Rechten voor de Natuur. Dit is de snelst groeiende juridische beweging van de eenentwintigste eeuw. Dit gedachtengoed draait het om het innemen van een fundamenteel andere kijk op hoe we als mens met de planeet omgaan.

Fotograaf: (c) Judith Jockel

Meer afleveringen

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!