108. Rechten voor de natuur met Jessica den Outer

Rechten voor de natuur. Hoe werkt dit? De natuur kan niet praten, maar is dit een reden om geen rechten te verlenen? Baby's kunnen bijvoorbeeld ook niet praten, maar kunnen wel vertegenwoordigd worden in de rechtbank. Zouden we dan ook niet een stem moeten geven aan ecosystemen, zoals rivieren, meren en zeeën?

Deel deze aflevering:

Fotograaf: (c) Judith Jockel

Jessica den Outer heeft er een boek over geschreven: “Rechten voor de Natuur”. In 2019 werd zij erkend als een van de jongste experts op het gebied van Rechten voor de Natuur binnen het Harmony with Nature-netwerk van de Verenigde Naties. Zij zet zich door middel van haar carrière in voor een groene toekomst voor de volgende generaties. Jessica pleit voor het toekennen van rechten aan de natuur. Dit gaat om het intrinsiek waarderen van de natuur en de natuur een stem geven.

Als de natuur een stem zou hebben, zouden er dan andere beslissingen genomen worden? Zou het bijvoorbeeld de energietransitie vertragen, als de natuur niet zou instemmen met alle windmolens die in de Noordzee zijn geplaatst?

Dit roept interessante belangenkwesties op. Bewust en onbewust brengen we schade toe aan de natuur en iemand moet hiervoor opkomen. Het boek van Jessica is een pleidooi voor Nederland om aan de slag te gaan met de Rechten voor de Natuur. Dit is de snelst groeiende juridische beweging van de eenentwintigste eeuw. Dit gedachtengoed draait het om het innemen van een fundamenteel andere kijk op hoe we als mens met de planeet omgaan.

Fotograaf: (c) Judith Jockel

Meer afleveringen

De Fijne Stad 2: Bewegen als uitgangspunt met Wendy van Kessel

Boodschappen laten bezorgen, met de auto naar het werk, de lift nemen in plaats van de trap…

Ons leven is ingericht op gemak. Maar het meest comfortabele is niet altijd het meest gezonde. Activiteiten zoals lopen naar de supermarkt of fietsen naar het werk zijn juist bevorderlijk voor onze gezondheid. Daarom pleit stedenbouwkundige Wendy van Kessel voor beweegvriendelijke steden.

Luister nu

106. De duurzame ambitie van de hele wereld met Sandra Pellegrom

Leave no one behind – ieder mens heeft recht op een goede kwaliteit van leven en gelijke kansen. Iedereen moet kunnen meedoen. Dat vraagt ook om een gezonde planeet en leven binnen planetaire grenzen. Het zijn de kerngedachten achter de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. 17 doelen die in 2015 vanuit de Verenigde Naties zijn gesteld, om in 2030 een duurzame wereld te creëren. Een duurzame wereld waarin iedereen een minimaal niveau van welzijn heeft, binnen de planetaire grenzen.

Luister nu

Wij hebben je hulp nodig!

De Ecosofie podcast draait op jullie gulle donaties. 

Als je bij wilt dragen aan het succes van de podcast en het maken van een duurzame wereld, klik dan op onderstaande knop om een vaste donatie te doen per maand via Petjeaf.nl