60. Waterschaarste met Marc Bierkens

ns doet als hoogleraar Geografische hydrologie onderzoek naar de beschikbaarheid van zoet water. Ondanks dat de aarde vanuit de ruimte te zien is als een mooie blauwe bal vol met water valt de hoeveelheid zoet water toch vies tegen. Slechts 2,59% van het wateroppervlak op aarde is zoet.

Deel deze aflevering:

1208

Beschrijving

Marc Bierkens doet als hoogleraar Geografische hydrologie onderzoek naar de beschikbaarheid van zoet water. Ondanks dat de aarde vanuit de ruimte te zien is als een mooie blauwe bal vol met water valt de hoeveelheid zoet water toch vies tegen. Slechts 2,59% van het wateroppervlak op aarde is zoet. En zelfs dat percentage is misleidend, want daarvan zit het overgrote deel opgesloten in ijskappen en gletsjers en is daardoor niet of niet direct bereikbaar voor de mens. De mens moet het doen met het grondwater en het water in meren en rivieren. Uiteindelijk is nog geen 1% van al het water op aarde zoet én bruikbaar. Terwijl dit zoete water essentieel is voor mens, milieu en economie wordt er erg onzorgvuldig mee omgegaan.

Meer afleveringen

56. Ernst Boutkan

Toekomst gemaakt in Europa. Een diepgaand gesprek met #3 van Volt Ernst Boutkan over de sociaaleconomische en ecologische plannen uit

Luister nu

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!