60. Waterschaarste met Marc Bierkens

ns doet als hoogleraar Geografische hydrologie onderzoek naar de beschikbaarheid van zoet water. Ondanks dat de aarde vanuit de ruimte te zien is als een mooie blauwe bal vol met water valt de hoeveelheid zoet water toch vies tegen. Slechts 2,59% van het wateroppervlak op aarde is zoet.

Deel deze aflevering:

1208

Beschrijving

Marc Bierkens doet als hoogleraar Geografische hydrologie onderzoek naar de beschikbaarheid van zoet water. Ondanks dat de aarde vanuit de ruimte te zien is als een mooie blauwe bal vol met water valt de hoeveelheid zoet water toch vies tegen. Slechts 2,59% van het wateroppervlak op aarde is zoet. En zelfs dat percentage is misleidend, want daarvan zit het overgrote deel opgesloten in ijskappen en gletsjers en is daardoor niet of niet direct bereikbaar voor de mens. De mens moet het doen met het grondwater en het water in meren en rivieren. Uiteindelijk is nog geen 1% van al het water op aarde zoet én bruikbaar. Terwijl dit zoete water essentieel is voor mens, milieu en economie wordt er erg onzorgvuldig mee omgegaan.

Meer afleveringen

De Fijne Stad 2: Bewegen als uitgangspunt met Wendy van Kessel

Boodschappen laten bezorgen, met de auto naar het werk, de lift nemen in plaats van de trap…

Ons leven is ingericht op gemak. Maar het meest comfortabele is niet altijd het meest gezonde. Activiteiten zoals lopen naar de supermarkt of fietsen naar het werk zijn juist bevorderlijk voor onze gezondheid. Daarom pleit stedenbouwkundige Wendy van Kessel voor beweegvriendelijke steden.

Luister nu

108. Rechten voor de natuur met Jessica den Outer

Rechten voor de natuur. Hoe werkt dit? De natuur kan niet praten, maar is dit een reden om geen rechten te verlenen? Baby’s kunnen bijvoorbeeld ook niet praten, maar kunnen wel vertegenwoordigd worden in de rechtbank. Zouden we dan ook niet een stem moeten geven aan ecosystemen, zoals rivieren, meren en zeeën?

Luister nu

Wij hebben je hulp nodig!

De Ecosofie podcast draait op jullie gulle donaties. 

Als je bij wilt dragen aan het succes van de podcast en het maken van een duurzame wereld, klik dan op onderstaande knop om een vaste donatie te doen per maand via Petjeaf.nl