63. Kantelpunten met Marten Scheffer

Marten Scheffer, hoogleraar Ecologie en Waterkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen bestudeert systemen waar de principes van kantelpunten in te zien zijn. Als een systeem kantelt versterkt de verandering die optreedt zichzelf. Uit zijn onderzoek blijkt dat dat dit principe universeel is.

Deel deze aflevering:

Marten-Scheffer-e1446198782535

Beschrijving

Marten Scheffer, hoogleraar Ecologie en Waterkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen bestudeert systemen waar de principes van kantelpunten in te zien zijn. Als een systeem kantelt versterkt de verandering die optreedt zichzelf. Uit zijn onderzoek blijkt dat dat dit principe universeel is. Wat in dit geval betekent dat dezelfde wiskundigen wetmatigheden optreden in allerlei totaal verschillende complexe systemen. 

Complexe systemen zitten overal, denk bijvoorbeeld aan onze hersenen, samenlevingen en ook ecosystemen. Hij schreef mee aan het beroemde artikel over de 9 planetaire grenzen. Hij vertelt hoe ook hier de systematiek van kantelpunten van toepassing is.

Meer afleveringen

Wij hebben je hulp nodig!

De Ecosofie podcast draait op jullie gulle donaties. 

Als je bij wilt dragen aan het succes van de podcast en het maken van een duurzame wereld, klik dan op onderstaande knop om een vaste donatie te doen per maand via Petjeaf.nl