85. Stikstof met Jan Willem Erisman

Marnix en Jan Willem Erisman nemen samen de stikstofcrisis door, van de chemie van stikstofmoleculen tot de benarde situatie van de Nederlandse boeren.

Deel deze aflevering:

Jan-Willem-Erisman-aug-2020_1-copy-2-1

‘Stikstofprofessor’ Jan Willem Erisman verdiept zich al decennia in stikstofproblematiek. Hij was onderdeel van een kleine groep wetenschappers dat de eerste ammoniakmetingen deed en emissiekaarten maakten. De huidige stikstofcrisis komt voor hem dan ook niet als een verrassing. Inmiddels is hij Hoogleraar Milieu en Duurzaamheid aan de universiteit Leiden. Volgens Erisman moet er meer gebeuren dan het beschermen van de Natura 2000 gebieden: de biodiversiteit in het algemeen staat op het spel. 

Marnix en Jan Willem Erisman nemen samen de stikstofcrisis door, van de chemie van stikstofmoleculen tot de benarde situatie van de Nederlandse boeren. Erisman vindt de kritische depositiewaarden meten in Natura 2000 gebieden een onhandige meetmaat waar boeren maar weinig mee kunnen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de meest gevoelige gebieden het minst goed beschermd worden. Zijn alternatief en oplossingen voor de stikstofcrisis hoor je in deze aflevering.

Meer afleveringen

99. Wat wil die natuur eigenlijk? met Wouter van Noort

Een halfjaar met de camper reizen bleek niet zo idyllisch als verwacht. Tijdens een halfjarig sabbatical trok Wouter van Noort samen met zijn vrouw en twee kinderen door Europa. Hoewel hij prachtige landschappen zag, werd hij ook geconfronteerd met de onvoorspelbaarheid van de natuur toen hij en zijn gezin moesten vluchten voor een bosbrand.

Luister nu

Wij hebben je hulp nodig!

De Ecosofie podcast draait op jullie gulle donaties. 

Als je bij wilt dragen aan het succes van de podcast en het maken van een duurzame wereld, klik dan op onderstaande knop om een vaste donatie te doen per maand via Petjeaf.nl