96. Het resterende koolstofbudget en de mondiale verdelingsvragen met Detlef van Vuuren

CO2-neutraliteit bereiken in 2050 is te láát, zelfs volgens de eigen afspraken van de EU. Detlef van Vuuren doet hiermee een belangrijke uitspraak in de Ecosofie Podcast.

Deel deze aflevering:

Detlef van Vuuren ecosofie podcast marnix kluiters co2neutraliteit koolstofbudget methaan

Hoeveel CO2 mogen we nog uitstoten als we de opwarming van de aarde tot 1,5 graad willen beperken? Met dit vraagstuk houdt Detlef van Vuuren zich bezig. Volgens internationaal persbureau Reuters is hij zelfs nummer vier op de lijst van invloedrijkste klimaatwetenschappers.

Er resteert nog een koolstofbudget van ongeveer 300 gigaton, als we volgens twee derde van de modellen onder de anderhalve graad willen blijven. Ter vergelijking: de mondiale CO2-uitstoot is op dit moment zo’n 40 gigaton per jaar. Dat budget zouden we nog iets kunnen ophogen door CO2 uit de lucht te halen met negatieve emissies. Maar het is gevaarlijk om te gokken op de veelal nog niet operationele technieken die hiervoor moeten zorgen. 

Eén van de grote problemen om de uitstoot van CO2 te reduceren, is dat zowel de historische als huidige emissies zeer ongelijk over de wereld verdeeld zijn. Dat maakt het klimaatprobleem vooral een interessant maatschappelijk vraagstuk, waarin het de grote vraag is hoe we het resterende budget eerlijk gaan verdelen.

Meer afleveringen

99. Wat wil die natuur eigenlijk? met Wouter van Noort

Een halfjaar met de camper reizen bleek niet zo idyllisch als verwacht. Tijdens een halfjarig sabbatical trok Wouter van Noort samen met zijn vrouw en twee kinderen door Europa. Hoewel hij prachtige landschappen zag, werd hij ook geconfronteerd met de onvoorspelbaarheid van de natuur toen hij en zijn gezin moesten vluchten voor een bosbrand.

Luister nu

Wij hebben je hulp nodig!

De Ecosofie podcast draait op jullie gulle donaties. 

Als je bij wilt dragen aan het succes van de podcast en het maken van een duurzame wereld, klik dan op onderstaande knop om een vaste donatie te doen per maand via Petjeaf.nl