LEGO: De hobbelige weg op zoek naar duurzaam plastic

Het Deense speelgoedbedrijf LEGO is sinds 2015 serieus bezig met duurzaamheid. Het is een grootverbruiker van fossiel plastic (100.000 ton per jaar, 110 miljard bouwsteentjes), en zoekt daar groene of gerecyclede alternatieve voedingen voor. De meeste LEGO-steentjes, 80% van alle plastics, bestaan uit ABS (Acrylonitril-Butadieen-Styreen), dat nu uit aardolie gemaakt wordt. Vanaf 2018 probeert LEGO deze te vervangen door gerecyclede PET-flessen (1, 2). In 2023 blijkt dit niet succesvol (3), LEGO gaat nu andere oplossingen onderzoeken. Het verhaal van LEGO illustreert dat duurzaam omgaan met plastics niet altijd eenvoudig is. Met name wanneer hoge eisen gesteld worden aan de plastic producten. Maar zelfs dan zijn er oplossingen in zicht.

Hoeveel alternatieve energie hebben we over voor de energie-intensieve industrie in Nederland?

In deze blogpost onderzoeken we de uitdagingen van de Nederlandse zware industrie in de transitie naar groene energie. We bespreken het ambitieuze, maar traag geïmplementeerde Nederlandse Klimaatakkoord. De energiebehoefte van de industrie overschrijdt waarschijnlijk de groene energieproductie van Nederland, zelfs met de geplande kerncentrales. Ontdek hoe de toekomst van de Nederlandse industrie eruit zou kunnen zien.

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!