Een nieuwe ineenstorting is onvermijdelijk – en dat is geweldig nieuws

Een zesde ineenstorting van onze beschaving is onvermijdelijk, zegt filosoof en toekomstdenker Ruud Veltenaar. En dat is het beste dat ons nu als soort kan overkomen, waarbij we zeker vangnetten moeten creëren voor de kwetsbaren op deze wereld, inclusief miljarden mensen. “Deze ontwikkeling lijkt de enige kuur tegen de waan van de dag.”
Klimaat moet geen linkse fantasie zijn

Mensen overtuigen van klimaatproblemen terwijl ze al donkergroen zijn, dat is preken tegen de paus. Hoe bereik je juist mensen buiten die groene bubbel? Wees empathisch en verplaats je in de doelgroep, adviseert klimaatoptimist Daan Remarque. “Vergelijk het met vissen: jij hoeft wormen niet lekker te vinden, als de vissen ze maar lusten.”
Nieuwe mode, nieuwe kansen

Vijfduizend liter water voor één spijkerbroek, elk jaar 300 miljoen kilo kleding in de afvalbak: de cijfers die Esther Smit noemt zijn duizelingwekkend. Ze begon haar eigen confectieatelier, hartje Rotterdam, waar afgeschreven bedrijfstextiel wordt omgetoverd tot nieuwe mode. ‘De afzetmarkt voor tweedehands kleding is ingestort, het systeem staat op springen.’
Ethiek in de boardroom

Waar is het morele kompas in de boardroom? Daar heeft hoogleraar Mijntje Lückerath zich in verdiept. “Kiezen tussen goed en slecht is niet moeilijk. De onmogelijke keuze tussen goed en goed, die is interessant.”
Duurzame dialoog met de financiële sector

De duurzaamheidstransitie zit te springen om uitvinders, ondernemers en innovators die groen willen doen, maar er moeten ook banken en verzekeraars zijn die die goedwillende ondernemers ondersteunen. En daar ligt een taak voor de financiële sector, zegt Sharon van Herel, CEO van Klaverblad Verzekeringen: “Gaan we wachten op elkaar, dan belemmeren we de ondernemers.” Sharon van Herel is Rotterdams Zakenvrouw van het Jaar 2024 in de categorie ‘Directeur/manager met personeel’.
Fosfaat is onvervangbaar

Fosfor (´P´) is een essentieel element voor alle leven op aarde. Als fosfaat (vaak opgegeven als ´P2O5’) zit het in erfelijk materiaal, tanden, botten en celmembranen, en wordt het gebruikt voor stofwisseling. Het wordt op grote schaal ingezet als mest en veevoer in de landbouw. Daarnaast is het een zogenoemde kritieke industriële grondstof. De voorraden zijn groot maar eindig. In onze ‘lineaire economie’ gooien we fosfaat gemakkelijk weg. Hoe lang houden we dat nog vol?