Marco te Brömmelstroet, ookwel bekend als de fietsprofessor, kijkt naar mobiliteitssystemen vanuit een sociologisch perspectief in plaats van een verkeerskundig perspectief. In Nederland lossen we het fileprobleem op door meer wegen te bouwen, maar uiteindelijk leidt dit tot meer verkeer en meer files. Aanvullend legt Marco uit dat mensen een voorkeur hebben om zo’n 60 minuten per dag onderweg te zijn. Tegenstrijdig genoeg zijn we de afgelopen 10 jaar alleen maar verder gaan reizen.
Een mogelijke verklaring hiervoor is dat ons leven sterk georganiseerd is rondom de auto. De straat in Nederland wordt hoofdzakelijk gebruikt om van A naar B te komen óf om auto’s te parkeren. Dit is grond die we ook op andere manieren kunnen gebruiken. Naar schatting hebben we momenteel 19 miljoen parkeerplekken in Nederland. Marco wil graag het debat hierover openen. Willen we die ruimte niet liever gebruiken voor spelende kinderen, of om elkaar te ontmoeten?
Deze aflevering is onderdeel van de mini-serie ‘De Fijne Stad’. In deze serie gaat Marnix in samenwerking met netwerkorganisatie Horizons op zoek naar de stad van de toekomst.
- Lees ook: Sorry, snelle oplossingen voor mobiliteitsproblemen bestaan niet,
over parkeren in Amsterdam, het fileprobleem en rechtop zitten op de fiets