De Fijne Stad 1: De straat is van iedereen met Marco te Brömmelstroet

De 15-minuten stad: alle voorzieningen binnen 15 minuten loop- of fietsafstand. In Parijs is het al een aantal jaren in ontwikkeling en Marco te Brömmelstroet, hoogleraar Urban Mobility Futures, legt uit waarom deze radicaal andere kijk op de inrichting van onze steden allerlei positieve effecten heeft, zoals minder eenzaamheid, meer groen en meer trotse bewoners.

Deel deze aflevering:

01, Brommelstroet, Marco te, hoogleraar FMG, Foto.Gillissen0gmail.com, IMG_6448b

Marco te Brömmelstroet, ookwel bekend als de fietsprofessor, kijkt naar mobiliteitssystemen vanuit een sociologisch perspectief in plaats van een verkeerskundig perspectief. In Nederland lossen we het fileprobleem op door meer wegen te bouwen, maar uiteindelijk leidt dit tot meer verkeer en meer files. Aanvullend legt Marco uit dat mensen een voorkeur hebben om zo’n 60 minuten per dag onderweg te zijn. Tegenstrijdig genoeg zijn we de afgelopen 10 jaar alleen maar verder gaan reizen.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat ons leven sterk georganiseerd is rondom de auto. De straat in Nederland wordt hoofdzakelijk gebruikt om van A naar B te komen óf om auto’s te parkeren. Dit is grond die we ook op andere manieren kunnen gebruiken. Naar schatting hebben we momenteel 19 miljoen parkeerplekken in Nederland. Marco wil graag het debat hierover openen. Willen we die ruimte niet liever gebruiken voor spelende kinderen, of om elkaar te ontmoeten?

Deze aflevering is onderdeel van de mini-serie ‘De Fijne Stad’. In deze serie gaat Marnix in samenwerking met netwerkorganisatie Horizons op zoek naar de stad van de toekomst.

Meer afleveringen

De Fijne Stad 2: Bewegen als uitgangspunt met Wendy van Kessel

Boodschappen laten bezorgen, met de auto naar het werk, de lift nemen in plaats van de trap…

Ons leven is ingericht op gemak. Maar het meest comfortabele is niet altijd het meest gezonde. Activiteiten zoals lopen naar de supermarkt of fietsen naar het werk zijn juist bevorderlijk voor onze gezondheid. Daarom pleit stedenbouwkundige Wendy van Kessel voor beweegvriendelijke steden.

Luister nu

108. Rechten voor de natuur met Jessica den Outer

Rechten voor de natuur. Hoe werkt dit? De natuur kan niet praten, maar is dit een reden om geen rechten te verlenen? Baby’s kunnen bijvoorbeeld ook niet praten, maar kunnen wel vertegenwoordigd worden in de rechtbank. Zouden we dan ook niet een stem moeten geven aan ecosystemen, zoals rivieren, meren en zeeën?

Luister nu

Wij hebben je hulp nodig!

De Ecosofie podcast draait op jullie gulle donaties. 

Als je bij wilt dragen aan het succes van de podcast en het maken van een duurzame wereld, klik dan op onderstaande knop om een vaste donatie te doen per maand via Petjeaf.nl