De Fijne Stad 2: Bewegen als uitgangspunt met Wendy van Kessel

Boodschappen laten bezorgen, met de auto naar het werk, de lift nemen in plaats van de trap…
Ons leven is ingericht op gemak. Maar het meest comfortabele is niet altijd het meest gezonde. Activiteiten zoals lopen naar de supermarkt of fietsen naar het werk zijn juist bevorderlijk voor onze gezondheid. Daarom pleit stedenbouwkundige Wendy van Kessel voor beweegvriendelijke steden.
108. Rechten voor de natuur met Jessica den Outer

Rechten voor de natuur. Hoe werkt dit? De natuur kan niet praten, maar is dit een reden om geen rechten te verlenen? Baby’s kunnen bijvoorbeeld ook niet praten, maar kunnen wel vertegenwoordigd worden in de rechtbank. Zouden we dan ook niet een stem moeten geven aan ecosystemen, zoals rivieren, meren en zeeën?
107. Van weggooimaatschappij naar duurzaam gebruik van materialen met Peter Arnoldy

We moeten radicaal anders met onze materialen omgaan. Wist je dat ons materiaalgebruik maar liefst 40% van het klimaatprobleem veroorzaakt? Dit betekent dat als we alleen het energie- en voedselprobleem aanpakken, dat we nog steeds een klimaatprobleem hebben.
106. De duurzame ambitie van de hele wereld met Sandra Pellegrom

Leave no one behind – ieder mens heeft recht op een goede kwaliteit van leven en gelijke kansen. Iedereen moet kunnen meedoen. Dat vraagt ook om een gezonde planeet en leven binnen planetaire grenzen. Het zijn de kerngedachten achter de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. 17 doelen die in 2015 vanuit de Verenigde Naties zijn gesteld, om in 2030 een duurzame wereld te creëren. Een duurzame wereld waarin iedereen een minimaal niveau van welzijn heeft, binnen de planetaire grenzen.
De Fijne Stad 1: De straat is van iedereen met Marco te Brömmelstroet

De 15-minuten stad: alle voorzieningen binnen 15 minuten loop- of fietsafstand. In Parijs is het al een aantal jaren in ontwikkeling en Marco te Brömmelstroet, hoogleraar Urban Mobility Futures, legt uit waarom deze radicaal andere kijk op de inrichting van onze steden allerlei positieve effecten heeft, zoals minder eenzaamheid, meer groen en meer trotse bewoners.
105. Zonder dier heeft de hele wereld voedselplezier met Jaap Korteweg

Nadat Jaap Korteweg gevraagd werd om kadavers op te slaan ten tijden van de varkens pest in 1997 in zijn koelcellen, besloot hij ondanks zijn liefde voor vlees vegetariër te worden. Om het vlees van dieren te vervangen door plantaardig vlees, begon hij de Vegetarische Slager. Smaak zette hij op de eerste plaats, gericht op de vleesliefhebber. Inmiddels is zijn bedrijf verkocht aan Unilever en is hij druk bezig met zijn nieuwe project: Those Vegan Cowboys. Jaap’s drijfveer is dieren uit het productieproces te halen, eerst bij vlees en nu ook bij kaas.