107. Van weggooimaatschappij naar duurzaam gebruik van materialen met Peter Arnoldy

We moeten radicaal anders met onze materialen omgaan. Wist je dat ons materiaalgebruik maar liefst 40% van het klimaatprobleem veroorzaakt? Dit betekent dat als we alleen het energie- en voedselprobleem aanpakken, dat we nog steeds een klimaatprobleem hebben.

Deel deze aflevering:

Peter Arnoldy Ecosofie materialen transitie

Veel van onze materialen, ofwel spullen, zijn gemaakt van fossiele grondstoffen. Alles wat met fossiele grondstoffen gemaakt is, zoals plastics, is ook te produceren met groene grondstoffen: de bio-based alternatieven. Dit brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee, aangezien het gebruik van groene grondstoffen ook landbouwgrond vereist.

Peter Arnoldy is auteur van het boek “De Materialen Transitie”. Peter is van oorsprong een petrochemicus, ofwel een scheikundige. Voorheen heeft hij een lange tijd bij Shell gewerkt en hij is altijd al bezig geweest met zoeken naar nieuwe toepassingen van aardolie. In de Materialen Transitie beschrijft hij de noodzaak om van een weggoooi maatschappij naar duurzaam gebruik van materialen te gaan.

Stel je voor: alle materialen die momenteel fossiel gemaakt worden, vervangen we één op één door koolstofverbindingen (een duurzamer alternatief). Hiervoor hebben we 8% van de landbouwgrond nodig. Dit zou een concurrentie betekenen voor de voedselproductie, aangezien momenteel 99% van onze landbouwgrond gebruikt wordt voor voedselcreatie.

Als we daarnaast alle fossiele brandstoffen zouden vervangen door groene brandstoffen, zou zelfs 28% van de landbouwgrond nodig zijn om dit te realiseren. Dit betekent dat als we beide scenario’s zouden nastreven – zowel het vervangen van fossiele materialen als brandstoffen – we maar liefst 36% van ons landbouwareaal zouden nodig hebben. Dit is echter niet haalbaar, aangezien we op een gegeven moment simpelweg niet genoeg voedsel zouden hebben.

Daarom moeten we ons richten op het inruilen van fossiele brandstoffen voor electrificatie, zoals elektrisch rijden en verwarmen. We moeten ook de omschakeling maken van fossiele grondstoffen naar groene grondstoffen, waarbij we tegelijkertijd proberen het gebruik van materialen te verminderen. Dit kan worden bereikt door minder te consumeren en meer te recyclen.

Meer afleveringen

De Fijne Stad 2: Bewegen als uitgangspunt met Wendy van Kessel

Boodschappen laten bezorgen, met de auto naar het werk, de lift nemen in plaats van de trap…

Ons leven is ingericht op gemak. Maar het meest comfortabele is niet altijd het meest gezonde. Activiteiten zoals lopen naar de supermarkt of fietsen naar het werk zijn juist bevorderlijk voor onze gezondheid. Daarom pleit stedenbouwkundige Wendy van Kessel voor beweegvriendelijke steden.

Luister nu

108. Rechten voor de natuur met Jessica den Outer

Rechten voor de natuur. Hoe werkt dit? De natuur kan niet praten, maar is dit een reden om geen rechten te verlenen? Baby’s kunnen bijvoorbeeld ook niet praten, maar kunnen wel vertegenwoordigd worden in de rechtbank. Zouden we dan ook niet een stem moeten geven aan ecosystemen, zoals rivieren, meren en zeeën?

Luister nu

106. De duurzame ambitie van de hele wereld met Sandra Pellegrom

Leave no one behind – ieder mens heeft recht op een goede kwaliteit van leven en gelijke kansen. Iedereen moet kunnen meedoen. Dat vraagt ook om een gezonde planeet en leven binnen planetaire grenzen. Het zijn de kerngedachten achter de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. 17 doelen die in 2015 vanuit de Verenigde Naties zijn gesteld, om in 2030 een duurzame wereld te creëren. Een duurzame wereld waarin iedereen een minimaal niveau van welzijn heeft, binnen de planetaire grenzen.

Luister nu

Wij hebben je hulp nodig!

De Ecosofie podcast draait op jullie gulle donaties. 

Als je bij wilt dragen aan het succes van de podcast en het maken van een duurzame wereld, klik dan op onderstaande knop om een vaste donatie te doen per maand via Petjeaf.nl