98. CEO Tata Steel in de cel? Met Bénédicte Ficq

Van de CEO van Tata Steel in de cel krijgen, naar zelf opgepakt door de politie. Het overkwam Bénédicte Ficq, Nederlands advocate. Zij pleit veelvuldig in strafzaken, en is door vakgenoten jaren achtereen verkozen tot beste vrouwelijke strafpleiter.

Deel deze aflevering:

B Ficq

Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq is gefascineerd door de macht van de overheid om iemand van zijn/haar vrijheid te mogen beroven. Dit weekend was zij zelf die vrijheid even kwijt nadat zij als kersvers lid van Extinction Rebellion de A12 blokkeerde en werd opgepakt. In haar ogen mag de CEO van Tata Steel zijn vrijheid nog wel wat langer verliezen. Namens meer dan 1200 bewoners en organisaties deed zij aangifte tegen de feitelijk leidinggevers van het bedrijf.

Volgens Bénédicte is het strafrecht een interessant middel om het gedrag van bestuurders te beïnvloeden.  Want er zullen maar weinig bestuurders trek hebben om bijvoorbeeld zes maanden te moeten zitten als je verantwoordelijk bent voor vermijdbare of niet vergunde vervuiling waar mensen ziek van worden. Uit allerlei GGD en RIVM rapporten blijkt dat de gezondheid van omwonende van de staalfabriek significant slechter is dan in andere gebieden in Nederland. Het openbaar ministerie heeft inmiddels een grootschalig onderzoek opgestart naar de haalbaarheid en wenselijkheid van de vervolging van de feitelijk leidinggevende van Tata Steel.

Meer afleveringen

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!