De Fijne Stad 4: Ruimte voor rechtvaardigheid met Wouter Veldhuis

Om steden rechtvaardig in te richten, mogen we meer samen mét inwoners beslissen, in plaats van beslissen óver inwoners. Vaak wordt er planmatig naar steden gekeken, terwijl het eigenlijk essentieel is om steden zo in te richten dat burgers de ruimte krijgen om hun directe leefomgeving zelf vorm te geven en in te richten naar hun behoeften. Als dat niet gebeurt, ontstaat er een kloof tussen stadsontwerpers en inwoners. Een mooi voorbeeld is het 'olifantenpaadje'. Het komt regelmatig voor dat ontwerpers een wandelpad in een park aanleggen, maar inwoners zelf een slimmere route door het gras creëren. Dan ontstaat er irratie bij de ontwerpers, terwijl inwoners daarmee juist identiteit en gevoel aan hun stad geven.

Deel deze aflevering:

Nederland, Amsterdam, 17-10-2020Wouter Veldhuis, stedenbouwkundige, architect en directeur van MUST.Foto: Arenda Oomen

Wouter Veldhuis (1971) is stedenbouwkundige, architect en partner van MUST, een stedenbouwkundig bureau dat gericht is op de ontwikkeling van een rechtvaardige leefomgeving. Wouter is tevens Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving, wat inhoudt dat hij de regering gevraagd en ongevraagd adviseert over de inrichting van Nederland. In deze aflevering van Ecosofie vertelt hij onder andere wat we moeten doen om steden rechtvaardig in te richten.

De vierkante meters in ons land zijn beperkt, we willen veel met de ruimte die we hebben. Een voorbeeld hiervan is de ordening van de bodem, een groeiend probleem. Met de warmtetransitie en elektrificatie die gaande is, moeten straten in wijken opengebroken worden om nieuwe buizen en kabels aan te leggen. Op dit moment gebeurt dit niet gestructureerd, wat grote gevolgen heeft. Alles wat ondergronds plaatsvindt, bepaalt immers wat er bovengronds kan. Je kan geen bomen op het tracé van het warmtenet planten en waar nieuwe elektriciteitskabels worden gelegd schieten elektriciteitshuisjes als paddenstoelen uit de grond. De grote uitdaging is hoe we dit gestructureerd in Nederland gaan aanpakken, op een manier die zowel inwoners als ontwerpers tevreden stelt.

Verder kaart Wouter aan, dat wij steeds groter wonen. Dit komt door de huishoudenverdunning; we wonen met steeds minder mensen op hetzelfde oppervlak. Als we deze trend kunnen omkeren, zou dat kunnen bijdragen aan een effectievere aanpak van de woningcrisis. Er ligt dus nog een grote uitdaging in het rechtvaardig en duurzaam inrichten van Nederland.

De aflevering is ook te bekijken via YouTube

Lees ook: De schoonheid van het olifantenpaadje, Wouter Veldhuis over gescharrel en terloopsheid als sleutel voor fijn wonen in een duurzame stad.

Meer afleveringen

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!