Duurzame Ambitie 1: De cirkel van duurzame invloed

Na drieënhalf jaar hard werken is het af: het boek Duurzame Ambitie van Marnix Kluiters en Mark Siegenbeek van Heukelom. In deze aflevering van Ecosofie bespreken ze de totstandkoming van het boek en hun gezamenlijke focus op persoonlijk duurzaam leiderschap. Ze benadrukken het belang van individuele duurzame ambities. Welk verschil kun je maken in de 80.000 uur die een gemiddelde loopbaan telt?

Deel deze aflevering:

Marnix toont zijn boek Duurzame Ambitie, hij heeft een glas champagne in zijn hand.

Mark Siegenbeek van Heukelom is leiderschapsexpert. Hij geeft trainingen over leiderschap in het bedrijfsleven, onder andere als senior trainer bij FranklinCovey. Marnix (op de foto) ken je van de podcast Ecosofie, hij interviewde grote namen als Feike Sijbesma, Marjan Minnesma, Bénédicte Ficq, Jesse Klaver en Rob Jetten. Daarnaast is hij bestuurslid van sdg Nederland en spreker op het gebied van verduurzaming.

In deze aflevering bespreken Mark en Marnix het model van cirkels van betrokkenheid en invloed. Hoe kunnen mensen hun verantwoordelijkheid nemen en handelen binnen de cirkel van invloed? Dat heeft niet alleen betrekking op consumentenactivisme, door keuzes in je carrière kun je meer verschil maken.

De cirkel van duurzame invloed – boek

Mark

Hoe breng je economie, ecologie en filosofie in balans? Daarover gaat EcoSofie.
De podcast waarin Marnix Kluijters in gesprek gaat met experts over het verduurzamen van de samenleving. Een mooi moment.

Marnix

Na drieënhalf jaar hard werken ligt hij er. In de winkels. Het boek Duurzame Ambitie. Heb ik geschreven samen met Mark Siegenbeek van Heuklom. Mark, tegenover mij. Ja. Welkom bij EcoSofie. Dankjewel.
Drieënhalf jaar geleden volgens mij dat wij samen op een terras zaten. En dat we de handen ineens sloegen.

Mark

I know. Ja joh. Jeetje. Het heeft even geduurd, maar we zijn er. Ja.

Marnix

Duurzame Ambitie. Die hebben we allebei zelf wel. Maar we groeven er ook heel erg in dat mensen wat kunnen doen tegen zaken als klimaatverandering. Eigenlijk gewoon binnen de planetaire grenzen komen. En ook het sociale minimum allemaal aankleden.
Of aantikken. Dik boek denk ik. We gaan in drie afleveringen er eens even op in. De drie delen. En we beginnen over persoonlijk duurzaam leiderschap. Jij houdt je heel erg bezig. Met leiderschap. Ik heel erg met duurzaamheid.
En ja vice versa eigenlijk ook. En we dachten we gaan dat eens even bij elkaar voegen. Om te kijken hoe we mensen perspectief kunnen geven. Ik start echt altijd met een grote vraag. En die ga ik ook aan jou stellen. Wat zou je veranderen als je het een jaar voor het zeggen hebt in de wereld?

Mark

Ja leuk om die vraag nu een keer zelf te krijgen. Die ik zo vaak gehoord heb bij al je gasten. Ja ik zeg maar mijn grote inzicht vanuit het onderzoek dat we gedaan hebben voor het boek.

Other speaker

Is dat je hebt natuurlijk allemaal usual suspects over. Als het gaat over.

Mark

Over transities en verduurzaming. En die zijn allemaal super belangrijk. Maar mijn grote inzicht is dat soms indirecte dingen. Ja op een laag dieper eigenlijk.
Op indirecte manier heel veel invloed kunnen hebben. En het werk wat Chi Chu die bij jou is geweest. Die heeft ons toch wel geïnspireerd voor ons boek. Rondom de psychologische basisbehoeften.
Als ik het een jaar voor het zeggen had. Dan zou ik denk ik aan die knoppen willen gaan draaien. Die maken dat hele grote groepen uit deze maatschappij.
Minder gefrustreerd en meer voorzien worden in hun psychologische basisbehoeften. Met het idee erachter dat. Als je gefrustreerd bent in je psychologische basisbehoeften.
En dat zijn die drie zijn autonomie, binding en competentie.

Speaker C

Dat je dan heel snel in de weerstand komt. Als er initiatieven komen.

Other speaker

Vooral als dat verplichte initiatieven vanuit overheden en dergelijke zijn.

Mark

Afpakken van de gehaktbal.

Marnix

Ja, je blijft me met je poten van mijn gehaktbal af en ik mag niet meer vliegen.

Other speaker

Ga je nou ook nog aan mijn verbrandingsmotor komen? Ik hoef niet zo’n zo’n lelijke elektrische auto.

Mark

En terwijl wat we zien is dat mensen die voorzien zijn in hun psychologische basisbehoeften. Dat die eigenlijk ja, die voelen zich weerbaar en die die zeggen dan ik ga mee.
Ik kies er zelf voor om mee te gaan in die nieuwe beleidsregels. Of dat nou over corona of over verduurzaming gaat.

Speaker C

En door zelf ervoor te kiezen.

Other speaker

Dat ik er in mee ga, versterk ik mijn autonomie.

Mark

Dus die zien het heel erg als een eigen keuze. Terwijl de rest zoekt naar autonomie door er tegen te zijn.
Ik denk dat nu vooral in mijn filterbubbel heel veel mensen met duurzaamheid en de transitie naar een duurzame wereld bezig zijn. Maar dat niet breder gedrag is.
Omdat we ja gewoon eigenlijk jarenlang dingen verkeerd hebben gedaan. Mensen op een verkeerde manier behandelen. Waardoor zij geen autonomie voelen. Niet het idee hebben. Dat ze zelf touwtjes in handen hebben.
Waardoor ze zich weinig verbonden voelen met bepaalde groepen in hun leven. Dus ze zijn onderdeel van te weinig groepen. Of ze voelen zich geen onderdeel van groepen.
Door te weinig diversiteit en inclusie in die groepen. Of ze voelen niet dat ze competent zijn. Dat ze binnen zo’n groep het verschil kunnen maken. Dus dat is een heel abstract verhaal.
Daarvoor zou je ook misschien nog de podcast van Chi-Chu na moeten luisteren. Of daar natuurlijk over lezen in ons boek. Maar ik denk dat dat wel heel erg belangrijk is. Ik vond dat echt een mooi inzicht.
En dat begint dus bij bijvoorbeeld gewoon de schoonmaker op je werk nu weggedacht gaan zeggen. Dus zodra je zo iemand het gevoel geeft. Niet alleen het gevoel geeft. Maar er ook echt mee omgaat.
Dat die persoon ook waardig is. Dat diegene ook een waardig leven mag hebben.

Marnix

Ik vond het ook een heel mooi voorbeeld wat hij vertelde in een van die podcasts. Dat die schoonmaakster was. En toen mensen erachter kwamen dat ze dat in een tijdelijke fase deed om de studie te kunnen financieren. Dat mensen zich heel anders naar haar gingen gedragen.

Mark

Precies. Zodra ze toen ze haar studie stopte en eventjes fulltime schoonmaakster werd. Werd ze volledig anders behandeld, merkte zij. Door eigenlijk iedereen in de maatschappij. Want zij was nu schoonmaakster. En dat is voor mij tekenend in.

Speaker C

Nou ja. Waar het vandaan komt dat mensen in de weerstand schieten.

Other speaker

Want ik zou denk ik ook in de weerstand komen tegen van alles. Als ik niet het gevoel heb dat ik een waardig leven heb.

Marnix

Ja en dat is ook vaak dat mensen niet willen veranderen omdat ze het moeten. Maar omdat ze het zelf willen. Omdat ze belangrijk zijn.

Mark

Ja mensen kunnen en willen wel veranderen. Maar willen niet veranderd worden.

Marnix

Ja dat is een belangrijk inzicht uit de leiderschapslessen. De theorie. Jou had je er veel mee bezig he. Leiderschapsexpert. Wat is dat nou precies?

Mark

Ja dat is natuurlijk weer zo’n heerlijke titel. Waar je niks voor hoeft te doen. Die kun je jezelf zo opplakken. Ik ben gewoon al jarenlang actief op het gebied van leiderschap. In het geven van trainingen en het doen van coaching.
Dus dat betekent dat ik ooit. Ik ben eigenlijk ingenieur van origine. Toen heb ik eerst. En daar komen we straks nog op terug. Want dat is wel belangrijk in dit verhaal. Een uitstapje naar de duurzaamheid gemaakt. Van zes maanden. Dat is wel echt waar mijn passie ligt.
Maar daar ook wel van een koude kermis thuis gekomen. Dicht bij het cradle to cradle werk gezeten.

Other speaker

Maar daar komen we straks naartoe terug.

Marnix

Ja daar komen we nog wel.

Mark

Maar toen ik dat even in de ijskast zette. Na dat half jaar. Ben ik gaan richten op iets anders. Wat ik zo super interessant vind. En dat is persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijk leiderschap.
Management traineeship. Gevolgd. Waar ik werd klaargestoomd. Om leidinggevende te worden. Maar daar kwam ik achter. Nee nee nee nee. Ik wil doen wat jullie doen. Trainers coaches. Ik vond dat helemaal fantastisch. Dus dat is.
Dan gaan we ongeveer denk ik tien jaar terug in de tijd. En sindsdien heb ik heel veel training en bedrijfsleven gegeven. Rondom leiderschap. De afgelopen jaren. Doe ik dat ook voor Franklin Covey. Dat is de organisatie.
Die het gedachtegoed van Steven R. Covey. Eigenlijk nog steeds wel de. De organisatie die het gedachtegoed van. Misschien wel de grootste leiderschapsexpert. Out there. Ook al leeft hij niet meer. Maar er zijn boeken. Seven Habits of Highly Effective People.
Is denk ik 35, 40 miljoen keer verkocht.

Marnix

Ja en wel goed om daar even bij te benadrukken. Leiderschap wil nog wel eens insinueren. Dat het gaat om leiding geven. Maar dat het persoonlijk leiderschap ook heel erg gaat. Dus gewoon leiding nemen over je eigen leven. Heel erg.

Mark

Ja precies. Dus leiderschap is. Heel veel mensen denken dan meteen bij formeel leiderschap. Dus ik zit ergens in een bepaalde positie.

Speaker C

Waarbij ik verantwoordelijkheid heb.

Other speaker

Dat ik verantwoordelijkheid draag. Voor andere mensen. Ja dat is zeker een vorm van leiderschap. Maar je kunt ook.

Mark

Als schoonmaker. Even om in die. In dat voorbeeld te blijven. Kun je ook leiderschap tonen. En dat ziet er dan uit. Door initiatief te nemen. Door proactief te zijn. Door te bepalen. Wat jouw koers in het leven mag zijn.

Marnix

Dat is precies waar het boek ook over gaat. Alleen dan in relatie natuurlijk tot duurzaamheid. Precies. En ik ben jou. Je noemde net al even tien jaar geleden. En de grap is natuurlijk. Dat jij van 8 maart 1984 bent. En ik van 8 maart 94.
Dus jij loopt precies tien jaar voor mij. Op de dag verschillen wij tien jaar in leeftijd. En ik kwam je op een gegeven moment tegen. Omdat ik in een stage vastliep. Waarbij ik heel hard had gewerkt. Om daar te komen. En op een gegeven moment ook dacht. Dit wil ik niet doen. Jij schreef een boek. Is dit het nou ook?
Heel erg vanuit die leiderschapstheorie. Dat meer mensen dat knagende gevoel hebben. Van je linkt in profiel. Facebook profiel in die tijd nog. Klopt heel erg. Maar ondertussen voelt het niet echt. Alsof je nou leeft naar je eigen waarde.
Dat heb ik toen gelezen. Is dit het nou? En toen zei ik. Heb ik jou ook benaderd. Toen zou ik een keer koffie gaan drinken. En zo kennen we elkaar. En heel veel later eigenlijk pas. Dat jij mij weer benaderde. Van hé je bent die podcast gestart.
Ik denk dat ik dertig afleveringen onderweg was. En dat jij zei van. Jol hoe zit dat met duurzaamheid. Daar kun je me meer over vertellen. Terwijl je zelf natuurlijk ook wel het een en ander wist. En toen zaten we in de zon op het terras. Toen hebben we besloten om samen te gaan schrijven.
Ja dat was een mooi moment.

Other speaker

Ik zal nooit vergeten. In Utrecht. Een zon overgrote dag.

Mark

En ik had niet heel lang dacht. Ik had daarvoor besloten dat ik weer. Dat ik. Het was corona volgens mij ook. En ik had besloten dat ik met mijn tijd die vrij was gevallen.
Want trainingen geven is vrij lastig. Online kan je van alles doen. Maar er viel wel veel van mijn werk weg. Dus ik wilde mijn tijd op een nuttige manier gaan besteden.

Speaker C

En ik stond op het punt om vader te worden.

Other speaker

Of ik stond op het punt dat mijn vriendin was zwanger.

Mark

En ik had toen het inzicht dat.

Speaker C

Met een kind dat in 2020 geboren zou gaan worden.

Mark

En mijn vader die een jaar daarna. Zou prachtig zou worden. Dat ik even de rekensom maakte. Als mijn kind zo oud wordt als mijn vader. Dan maakt hij het jaar 2100 mee.

Speaker C

Hmm.

Marnix

Toen kwam het ineens dichtbij. Dat hele abstracte jaartal.

Other speaker

Wat alleen in IPCC rapporten voorbij komt. Dat werd ineens heel concreet. Mijn kind leeft misschien nog in 2100 en verder.

Speaker C

Nou wat je al zei.

Mark

We zijn drie jaar en een half jaar met het project bezig geweest. Inmiddels zijn er twee kinderen. En voor hen beiden wilde ik toch wel iets doen. Richting de toekomst. Dus ik had eigenlijk net besloten om. Een boek te gaan schrijven.

Other speaker

Ik was al mensen aan het interviewen.

Mark

En toen vertelde jij wie je allemaal in je podcast had. En toen dacht ik. Marnix. Ja regel even dat ik die mensen ook kan interviewen voor mijn boek. Nee wacht eens even. Waarom gaan we dat dubbel doen? Waarom gaan we dat boek niet samen schrijven? Nou.
En ja dat bleek afgelopen drie jaar. Ondanks dat het lang duurde. Maar wel echt een succes verhaal. Eerste schudding er voorbij gekomen.

Other speaker

Kinderen geboren. Huizen gekocht. Noem het allemaal maar op.

Marnix

We hebben wel een stad veranderd. We hebben een nieuwe vriendin gekregen. Dus er is heel veel gebeurd. Maar het ligt er nu wel. En ik denk dat het ook inderdaad een mooie opmaat is. Om toch ook waar we allebei wel in geloven. Dat je echt invloed kunt hebben op een transitie. En dat vind ik wel interessant.
Om nog even terug te pakken op dat leiderschapsdeel. Want jij zit iets meer in de leiderschap dingen. Of leiderschapstheorie zelf. Met een hele grote fascinatie voor duurzaamheid. En ik zat dat eigenlijk andersom. Heel erg gefascineerd door persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijk leiderschap.
En juist heel erg bezig met duurzaamheid vanuit mijn podcast. En die twee hebben we eigenlijk heel erg samengevlogd. In dat verhaal. Maar eigenlijk ook gewoon hoe je perspectief kan hebben. Dat het echt nut heeft om je in te zetten. Voor een betere wereld.
Dat heeft Joris Luijendijk ook op de koffer gezet. Ik weet even de exacte kwaliteit niet. Maar het is iets in de trant van dit boek laat zien. Dat het echt nut heeft om je in te zetten tegen klimaatverandering. En dat hopen we ook wel echt mee te geven.
En dat vangen we ook wel aan vanuit Kavi. En een van de dingen die jij daarin noemt. Ook in het begin. Dat is triage. Dat kennen we misschien nog wel vanuit coronatijd. Maar zou je eens kunnen vertellen.
Hoe jij dat begrip, triage, meeneemt. En daarmee ook perspectief geeft aan mensen. Om effectief die transitie te versnellen.

Mark

Dus eigenlijk moeten we dan nog één stapje terug. En eigenlijk is de triagevraag het belangrijkste.

Other speaker

En de triagevraag is. Wat kan ik nou het beste doen? Dus met mijn beperkte middelen en tijd. Wat kan ik dan het beste doen? Om de grootste impact te hebben.

Marnix

Om die transitie naar een duurzamere wereld te versnellen.

Mark

Want als je het in het ziekenhuis doet.

Other speaker

Stel er komen drie patiënten binnen. En je hebt één dokter.

Mark

Dan zul je toch moeten kiezen. Dus mijn vriendin is orthopedisch chirurg. En die moet op dienst. En dan staat ze ook op de spoed. En dan komen er mensen binnen. En dan moet zij snel bepalen. Als er drie tegelijk komen. Wie gaan we eerst?
Met ook weer de beperkte middelen en tijd die we hebben. Wie gaan we eerst behandelen? Dat is denk ik de belangrijkste vraag. Maar wat je ziet gebeuren rondom duurzaamheid. Is dat er eigenlijk een vraag vooraf gaat. Waar heel veel tijd en energie aan wordt verspijkerd.
Dat is de vraag. Heeft het überhaupt zin? Heeft het zin voor mij als individu. Zonder formele positie in een of andere grote institutie. Of dat nou een overheid is. Of het bedrijfsleven. Heeft het dan zin dat ik mijn gedrag aanpas?
En het is natuurlijk wel een interessante vraag. Om het over te hebben. Maar het is niet zo’n effectieve vraag.

Other speaker

Omdat die heel weinig handelingsperspectief biedt. En je ziet eigenlijk een beetje twee kampen.

Mark

Je hebt het kamp dat gewoon het liefst de kop in de zand steekt. En zegt heeft toch geen zin. Dan hoef ik er ook niks mee. En je hebt het kamp dat daar vaak ook in mijn ogen in door staat. Dat zegt ja het heeft zin. En op deze manier. En die zitten dan heel erg op één thema.
Dus dat is ja dat kan. Maar dan moet je minder plastic gebruiken. Of ja dat kan. En dan mag je niet meer vliegen. Nou dat kunnen waardevolle interventies zijn om te doen. Minder plastic. Niet meer vliegen.

Speaker C

Maar misschien zijn er andere dingen die veel grotere impact hebben.

Mark

Dus ergens in het boek hebben we het ook over het mooie Engelse gezegde. Pennywise pound foolish. Dus er zijn hordes mensen die heel erg in de supermarkt op plasticjes letten.

Speaker C

Maar ondertussen wel de hele wereld.

Other speaker

Overvliegen. Dus ik wil geen komkommer met plastic eromheen. Wat overigens beter is om een komkommer met plastic. Dat heeft een lager footprint. Maar dat heeft terzijde.

Mark

En maar dus dat is een heel belangrijke vraag.

Speaker C

En daar haal ik een stuk leiderschapstheorie bij.

Other speaker

Dus heb het één van de 7 habitus van Covey gaat over productiviteit.

Mark

En eigenlijk het heel welbekende in de leiderschapshoek model dat hij daar toont. Is het het model van de met de cirkel van invloed. De cirkel van betrokkenheid. En wat wij eigenlijk in het begin van ons leven. In het begin van ons boek zeggen is.
Het is een genuanceerde antwoord op de vraag. Heb je invloed op de transitie op een duurzame wereld. Want enerzijds ja. Dus je hebt altijd invloed op je eigen gedrag. Dus vandaar dat die triage zo belangrijk is.
Als je je eigen gedrag kunt kiezen. Dan kun je ook kiezen wat het meest impactvol is. Maar nee. Je hebt helaas geen invloed op het resultaat. Dus het kan zijn dat jij super goed je afval scheidt. En dit is een voorbeeld dat ik vaak in trainingen vertel.
En dat zich laatst daadwerkelijk in mijn leven gematerialiseerd heeft. Dus dat je heel netjes je GFT in de groene bak gooit. Maar dat je buurman die gooit al zijn restafval erbij. En dan wordt het opgehaald.
Dan wordt in één keer al jouw goede werk wordt teniet gedaan. Laatst werd er verbouwd met mijn buren. En vond ik daadwerkelijk een blikje cola en een peuk in mijn groene bak. Van de bouwvakkers.

Speaker C

Dus daar ga je niet over.

Other speaker

Je gaat er niet over hoe het uiteindelijk uitpakt.

Mark

Waar je wel over gaat is je eigen gedrag.

Other speaker

Ja.

Mark

En daarvan zeggen wij doe daar nou. Dus eerst neem daar persoonlijk leiderschap in. Pak gewoon je verantwoordelijkheid. Daar waar je kunt. Maar kijk dan of je dat met triage. Of je je een beetje kunt verdiepen in de materie. En kunt gaan kijken waar heb ik dan de meeste impact.

Speaker C

Dus misschien is dat niet met letten op plasticjes.

Mark

Maar wel met op je werk erop letten dat het raam niet de hele dag open staat. Ik noem maar wat. Omdat er gewoon heel veel warmte verloren gaat. Dat betekent natuurlijk niet dat je dan kan zeggen.

Other speaker

Oh dan laat al die plasticjes maar zitten. Dan gooi ik het wel in de groene bak.

Marnix

Je kunt natuurlijk gewoon nog dingen doen. Maar als je een uur te besteden hebt. Om je helemaal te verdiepen in welke plastic je wel of niet mag kopen. Of je kunt bij je bedrijf in één keer alle plastic eruit gooien. Dan zou dat interessanter kunnen zijn. Precies.
En je hoeft daar ook niet perfect in te worden meteen.

Other speaker

Dat kan ook helemaal niet. Maar het is. Ik denk dat er een. En als je het hebt over mindset of paradigma. Dat is ook waar we binnen de leiderschapstheorie veel mee werken. Dat dat wel een betere is.
Dat je er eigenlijk vanuit gaat dat je je gedrag kunt kiezen.

Mark

Dat je je doel is om de waarschijnlijkheid te vergroten. Dat de wereld naar een duurzamere wereld beweegt. En dat je dan kijkt. Wat kan ik dan het beste doen?

Marnix

Ja en dan heb je in die Kofi theorie eigenlijk. Dus de cirkel van invloed. En de cirkel van betrokkenheid. En die twee. Daar gaat heel veel mis. En wij maken daar dan eigenlijk de cirkel van duurzame invloed van. Want dat is wat wij natuurlijk willen.
Dat je ook vervolgens die invloed aanwendt om de wereld te verbeteren. Om de wereld duurzamer te maken. Zou je nog iets beter kunnen uitleggen. Wat dan. Gewoon even met wat praktische voorbeelden van. Wat zit nou in de cirkel van betrokkenheid.
En wat in de cirkel van invloed. Want volgens mij heb je daar ook wel echt goede dingen bij. Waar heel veel verwarring ook nog steeds in zit.

Mark

Ja dus het gaat helaas vaak mis. Kijk dus een typisch. Even goed voor zij die nu niet zitten te googelen. En die cirkels meteen voor ogen hebben. Het zijn twee concentrische. Zoals dat zo mooi heet.
Concentrische cirkels. Dus het is eigenlijk een Venn diagram. Je hebt een grote brede cirkel. Dat is de cirkel van betrokkenheid. En daarbinnen heb je een kleine. En dan heb je een kleinere cirkel. Dat is de cirkel van invloed. Wat dus wil zeggen is dat.

Speaker C

Er zijn en eigenlijk is in het Engels veel mooier.

Other speaker

Want dan heet het de circle of concern.

Mark

En circle of influence. En concern laat al zien. Dat er zit een soort van positieve. En negatieve lading of connotatie aan. Je kunt je op een positieve manier. En op een negatieve manier. Concerned zijn met dingen. Je zou het ook de cirkel van zorg kunnen noemen.
Maar bijvoorbeeld het weer. Is typisch iets. Wat bij veel mensen in de cirkel van betrokkenheid zit. Dus je hebt. Wij hebben geen invloed op het weer. Dus die enkele keer. Dat er invloed op het weer is. Dat is dan de Olympische Spelen in Peking.
Als er allemaal chemicaliën de lucht in worden gespoten. Om even de smok weg te krijgen. Heel soms kun je wel invloed op iets hebben. Maar dat vergt dan heel veel. Met allerlei negatieve bijeffecten. Maar in principe heb je geen invloed op het weer. En wat veel mensen doen.
Is het er heel lang over hebben. En dan zit je dus in je cirkel van betrokkenheid. Dat is gewoon hartstikke zonde. Dus je kunt het weer. Wel in je cirkel van invloed trekken. Door. Zochten te kijken. Wat wordt het weer. En je daarop te kleden. Dus wat is dan de cirkel van invloed.
Dat is jouw gedrag. Hoe ga je om met het weer. Het weer is een gegeven. Cirkel van betrokkenheid. Hoe het weer is. Hoe je ermee omgaat. Je gedrag. Cirkel van invloed. En dat is eigenlijk. Waar we vanuit de leiderschapstheorie.
En daarom is leiderschap. Dus niet alleen voor formele leiders. Maar iedereen kan het doen. En dit is eigenlijk de eerste eigenschap. Die je mensen wil zien ontwikkelen. Dat ze op elk moment zeggen. Oké. Ik neem verantwoordelijkheid.

Other speaker

Wat kan ik doen.

Mark

Wat kan ik het beste doen.

Speaker C

Nou ja. Dus.

Other speaker

Op milieugebied kan dat zijn. Nou. In de cirkel van invloed zit.

Mark

Of ik wel of niet mijn afval scheid. Het resultaat daarvan. Weet je wel. Je hoort dat er binnen heel veel bedrijven. Dan vier containers staan. Waar je het in kan gooien. Maar dat het aan het eind van de dag. Allemaal bij elkaar gegooid wordt.
En in één stroom. Eigenlijk naar de afvalverwerker gevoerd wordt. Ja daar ga je niet over. Waar je wel over gaat. Is dat je dat. Stel dat je dat constateert. Cirkel van betrokkenheid. Hoe haal je het in de cirkel van invloed. Nou. Ageer daartegen. Weet je wel.
Ga naar de professionals. De bedrijven die zich daarmee bezighouden. Facilitair beheer of zo. Zeg van jongens. Wat is dit voor onzin. We scheiden het bij de medewerker kant. En dan aan de achterkant. Wordt het allemaal bij elkaar gegooid.
Dus zo werken die cirkels. En wil je daar voortdurend onderscheid van maken. Ja. Wat we eigenlijk met die triage willen.

Other speaker

Is dat mensen dan ook nog. In die cirkel van invloed.

Marnix

Daar de meest effectieve dingen in gaan kiezen.

Mark

Ja dat je kijkt. Waar heb ik allemaal invloed op. En dat je vanuit daar kijkt. Wat heeft het meeste impact. Dus. Daar zul je een beetje in moeten verdiepen.

Speaker C

Om daar goede keuzes in te maken.

Other speaker

Maar ja daar komen we zo meteen.

Speaker C

Het zou wel eens kunnen.

Other speaker

Dat je in je carrière. Veel meer invloed kan hebben. Dan in je persoonlijk leven. Nou ja. Dat is wel een belangrijk inzicht.

Mark

Nou want een van de mensen.

Other speaker

Die ik heb geïnterviewd. Is Babette Porcellijn natuurlijk. Zij heeft een boek geschreven. De verborgen impact. Dat is een heel mooi voorbeeld. Van hoe je die cirkel van invloed. Heel erg kan vergroten. Want zij zegt eigenlijk.

Marnix

Ja 80% van onze impact is verborgen. Dus als je die 80% inzichtelijk maakt. Wat ze doet met haar boek. Dan heb je vijf keer zoveel slagkracht. En dat gaat nog steeds over consumptie. En wij willen daar weer aan toevoegen. Dus niet dat we haar boek slecht vinden.
Of ze heel integend is. Fantastisch boek.

Mark

Fantastisch boek.

Other speaker

Ga daar vooral mee aan de slag. Maar wij denken. Dat er nog een heel ander perspectief is. En dat is met je carrière. Die 80.000 duurt.

Marnix

80.000 uur duurt. Dat je daar ook nog eens. Heel veel impact mee kan hebben. Ja precies.

Speaker C

En ik heb persoonlijk.

Other speaker

Heel veel aan het boek van Babette gehad.

Speaker C

Ik ben daardoor.

Other speaker

Maar één keer per jaar gaan vliegen. Ik probeer daardoor veel meer spullen. Tweedehands te kopen.

Mark

Omdat eigenlijk vooral spullen. Een van onze grootste punten van impact zijn. Maar wat je zegt. Het blijft. Als dat je soort van je paradigma is. Dan blijf je binnen het consumentenactivisme. Aan de slag. Terwijl er andere manieren.
Zoals wij het boek noemen. Van stemmen zijn. Die je ook. Stemmen voor een duurzame wereld. Die je ook kunt aanbinden. Want we hebben zes van die stemmen.

Marnix

En uiteindelijk gaat de verborgen impact. Vooral over wat er niet kan. En dat vult ze natuurlijk ook wel weer heel mooi aan. Met perspectieven. Hoe je wel. Wat je moet doen. Bijvoorbeeld een reis en zo. Maar we vonden het ook wel heel interessant. Om te kijken. Een carrière.
Dat is toch ook die uren. Dat is inzetten. In dingen die wel kunnen. En dat is natuurlijk ook een hele leuke. En dat is een van die stemmen. Hebben we nog meer stemmen. Die we even moeten noemen. Gewoon even een. Dus we hebben het over investeren.
Hoe je je geld inzet. Dat soort zaken ook. Ja.

Other speaker

De meest voor de hand liggende stem. Is je politieke stem.

Speaker C

Dus in je rol als burger.

Other speaker

Mag je één keer. In de zoveel tijd. Je politieke stem uitbrengen. Nou. Dus als duurzaamheid je aan het hart ligt. Doe dat op een partij. Daarmee in lijn.

Speaker C

Je hebt je stem als consument.

Other speaker

Dus je aanschaf. Maar dus ook je.

Mark

Volgens mij noemen we het. Je stem als investeerder. Dus als je spaargeld hebt. Ja. Wat doe je daarmee? Dus er zijn. Beleggingsinstanties. Die met heel veel zorg. Beleggingsfondsen beheren.
Op dat. Dat niet bijdraagt. Aan.

Other speaker

Negatieve zaken in de wereld.

Speaker C

Weet ik veel.

Other speaker

De gok in de wereld. De windindustrie. Noem maar eens iets. Of. Of. Rookindustrie.

Mark

Rookwaren. Maar.

Speaker C

Dat het vooral.

Other speaker

Aan de. Aan de duurzame kant.

Mark

Je noemt nu de hele slechte dingen.

Other speaker

En dan kun je nog tussenin gaan zitten. Maar je kunt ook ervoor zorgen. Dat jouw geld actief. Wordt ingezet. Precies. Om een windpark te bouwen.

Marnix

Precies.

Other speaker

Nou. Het is. Dus.

Speaker C

Je kunt het klakkeloos.

Other speaker

Gewoon bij een bank neerzetten. Of in een. Het hoog. Meest hoog rendement. Op dit moment. Meest hoog rendement.

Mark

Fonds op de. Op de giro gooien. Of zo. De vraag is. Of je dan. Of dan stiekem. Jouw spaargeld niet. Iets doet. Wat jij eigenlijk. Helemaal niet. Niet nastreeft. Dus dat is een manier van stemmen. Je hebt een stem. Als. Als activist.
Dus hoe je laat je op die manier. Je hebt een stem. Als beïnvloeder. Hoe praat je met je. Directe omgeving. Over. Over duurzaamheid. En je hebt een stem. Als. Als arbeidskracht. Met je carrière. Die 80.000 uur.
Die een gemiddelde carrière telt. Wat doe je daarmee.

Marnix

Ja. En dat vinden wij een heel interessant longkant perspectief. Zo zei Kim Butters het ook. Die zei in het voorwoord wat hij geschreven heeft. Wat ik heel tof vond. Die ook. Die hele brede Welvaarts agenda daar ook in benoemd. Waar we naartoe moeten. Maar die zei ook.
Ja ik vind dat wel een longkant perspectief. Als je dadelijk 79.999 uur hebt gedaan. Genoeg negens genoemd. Als je dan terugkijkt in dat laatste uurtje. Heb ik dan een positieve impact gehad. Ik weet niet meer hoe die het precies noemde.
Maar iets in die trant. En ja. Ik hoop toch ook dat mensen er op die manier over nadenken. En ja. We gaan dit opnemen in drie delen. Het volgende deel gaan we meer in op hoe je die duurzame carrière dan kan inrichten. Of je dan in de toplaag moet zitten of niet.
Ik zal vast verklappen. Hoeft niet. Wij geloven erin dat je altijd heel veel kan doen. Maar ja. Die boodschap willen we wel graag meegeven. Dus ja. Ga aan de bak denk ik vooral ook.

Mark

Ja.

Speaker C

En misschien nog wel een disclaimer.

Other speaker

Want wij hebben natuurlijk ook nog. Als ik hier nog bij mag halen. Voordat we naar dat stuk gaan.

Mark

Er zijn ook een heleboel dingen die je niet moet doen. Dus wij hebben nog een hoofdstuk. Een gewaarschuwd mens stelt voor twee. Waar we ook een aantal zaken aanhalen.
Die heel intuïtief heel goed voelen om te doen.

Other speaker

Maar die niet altijd werken. En nou ik zou echt.

Mark

Als je ons boek straks koopt. Het grafiekje van Dan Kayen erbij pakken. Die laat eigenlijk zien dat meer informatie.

Other speaker

We denken vaak als mensen nog niet in klimaatverandering geloven.

Mark

Of niet geloven dat. Dat dat niet goed is. Dat de mens daar invloed op uitoefent. Kom even met een shitload aan feiten.

Other speaker

Dan zal iemand daarna wel.

Mark

Als je ze dan goed informeert. Dan zullen ze naar jouw kamp toe bewegen. En hij laat zien dat. Dus bij.

Speaker C

Dat het over de gehele.

Other speaker

Populatie wel klopt. Maar als je dat uitsplitst. In zijn onderzoek dan naar. Republikein en democraten. Dan zie je dat.

Mark

Democraten die dus eigenlijk al geloven in klimaatverandering. En meer informatie over klimaatverandering krijgen. Of eigenlijk meer geïnformeerd zijn. Zo moet ik het volgens mij accurater zeggen. Dat met meer informatie zij. Sterker geloven in klimaatverandering.
Maar dat de republikein met meer informatie. Sterker niet gelooft in klimaatverandering. Die polariseert precies de andere kant op. Met meer informatie. Voor mij echt groundbreaking onderzoek. Het wordt vaker aangehaald. Maar het is echt.

Speaker C

Heel belangrijk dat je van dat soort dingen weet.

Other speaker

Wat werkt ook niet.

Mark

Voordat je zomaar.

Other speaker

Als een timmerman. Op elke hamer gaat lopen rossen. Omdat je denkt ik weet hoe het moet.

Marnix

Nou dat heeft mij ook heel veel inzicht gegeven. Ook met name nu we natuurlijk toch ook zien. Dat niet onze favoriete partij. De verkiezingen heeft gewonnen. Een beetje raar om dat te zeggen. Winst en verlies. Maar goed de PVV is de grootste geworden.
Mensen meer informatie geven. En dan zeggen dat het belachelijk is. Dat ze het niet geloven. Dat heeft geen nut. En dat sluit heel erg aan op jouw openingsantwoord. Waar ik ook door gefascineerd ben. Je moet volgens mij veel dieper kijken. En als je dus duurzaam ambitieus wil zijn. Moet je dus ook effectief.
De goede acties zetten. Zowel aan de positieve kant. Maar ook zorgen dat je het niet nog verder opblaast. Zodat het nog meer de verkeerde kant op gaat.

Mark

Ja en ik denk dat daarom als je het over politiek hebt. Het een mooie beweging is. Dat een rood en een groen. Een PVV aan de groen links bij elkaar komen. Omdat eigenlijk. Als je naar die donut. Van Kees Rewoord kijkt.
De ene streed voor de sociale onderkant. Voor de sociale basis. En de andere kant voor het behoeden. Het overschrijden van de planetaire grenzen. En dat steeds meer onderzoek laat zien.
Dat het hand in hand gaat. Als we goed voor mensen zorgen. Zullen zij ook goed voor de planeet zorgen. Dus dat zijn eigenlijk twee agenda’s. Die prachtig in elkaar schuiven. En dat was ook wel mijn grote inzicht. Van dit onderzoek.

Speaker C

Van het onderzoek voor dit boek.

Mark

Omdat dat zo succesvol kan zijn. Dat als je echt. De psychologische basisbehoefte. De fysiologische basisbehoefte. Als je daar goed voor zorgt voor mensen. Dan zijn ze veel bereidwilliger om mee te doen. Bijvoorbeeld in een transitie naar een duurzamere wereld.
Ja en jij noemt rood en groen.

Other speaker

Maar daar hoef je niet eens heel erg voor te her te verdelen. Het gaat veel meer over zaken als waardering. Maar dat kun je in het boek lezen.

Marnix

Het ligt vanaf vandaag in de winkels. Wil je meer weten via de podcast. Dan volg gewoon dit kanaal. Dan de komende dagen. Volgen er nog twee podcasts. Waarin we de andere twee delen bespreken. Mark voor nu bedankt voor je tijd.
En ontzettend leuk dat dit nu tot een einde is gekomen. Of eigenlijk een begin misschien wel. Ik hoop een begin van iets groots.

Mark

Wil je de interviews terugluisteren.

Marnix

Met andere CEO’s.

Mark

Politici, wetenschappers en activisten. Of meer weten over EcoSofie. Kijk op EcoSofie.net
In een economie.

Marnix

Voor de 22e eeuw. Zijn de bijsluiters. Samen met Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving. Wouter Veldhuis. Op zoek naar een economie die menselijk welzijn. En het behoud van onze planeet centraal stelt.

Mark

Zeker als het gaat over de economie. Zijn we wat mij betreft echt gegijzeld in het heden. Ik zou heel graag willen weten. Wat nou eigenlijk die grote onderstromen zijn. In de wereldeconomie. Die ervoor zorgen dat wij onze koers wel of niet moeten wijzigen.

Marnix

Hoe kunnen we ruimte scheppen.

Speaker C

Voor de economie van de toekomst.

Mark

Ruimtelijke orde is een van de krachtigste instrumenten. Om de economie op zijn minste kant op te sturen.

Other speaker

Die je graag zou willen.

Marnix

In deze serie spreken we toekomstdenkers en visionairs. Over geopolitiek, de energietransitie.

Other speaker

Grondstoffenschaarste, eigendom.

Marnix

En demografie.

Mark

Uiteindelijk gaat economie iedereen aan.

Marnix

Het gaat namelijk over hoe zorgen we ervoor dat we ook in de toekomst.

Other speaker

Gewoon een boterham op de plank hebben.

Mark

En hoe wij ons geld verdienen. Maar het gaat ook over hoe onze leefomgeving gaat veranderen.

Marnix

Op zoek naar een economie voor de 22e eeuw.

Let op!

  1. Deze transcriptie is automatisch gegenereerd en daarom niet 100% accuraat. Pleeg voor een juiste weergave van het gesprek ook altijd de audioversie.
  2. Er lopen wisselende sponsorboodschappen voor de Ecosofie reeks. Tel de duur van deze preroll bij de tijdstippen uit de transcriptie op om het fragment in de podcast te vinden.

Meer afleveringen

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!