Energietransitie 6: File op het elektriciteitsnet

Nederland verbruikt niet meer elektriciteit dan 10 jaar geleden. Toch loop de infrastructuur om elektriciteit te vervoeren tegen grenzen aan. Dit komt omdat we steeds meer apparaten inzetten met een hoger vermogen zoals warmtepompen, zonnepanelen en elektrische auto’s. Deze apparaten belasten het elektriciteitsnet zwaar en doen dat vaak ook nog eens tegelijkertijd. Sanne de Boer, energietransitie-analist bij RaboResearch: ‘Als mijn zonnepanelen volle bak staan te produceren, doen die van de buren dat ook.’

Deel deze aflevering:

Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Het netwerk moet dus worden opgeschaald. Maar daar is veel ruimte, geld en geschoold personeel voor nodig. Daarnaast duurt het vaak ook jaren om de benodigde vergunning te verkrijgen.

Mogelijk ook problemen met het aardgasnet
Ook het aardgasnet kan op bepaalde plekken vol raken. Je verwacht het misschien niet, aangezien we steeds minder aardgas gaan verbruiken. Maar tegelijkertijd heeft Nederland de ambitie om lokaal steeds meer groen gas te produceren en in te voeden op het gasnet. Hierbij kunnen volgens Sanne problemen ontstaan. ‘In tegenstelling tot het elektriciteitsnet werkt het aardgasnet standaard niet bi-directioneel. Dit houdt in dat aardgas niet zomaar vanuit de wijk naar de rest van het aardgasnet kan stromen’. Vooral in de zomer kan dit problemen opleveren, omdat het aardgasverbruik dan laag is terwijl de vergistingsinstallaties op een constant niveau groen gas produceren. Sanne noemt het opmerkelijk dat er nog geen overkoepelende visie is op de toekomst van aardgasinfrastructuur in Nederland. Want aan de ene kant willen we aardgas uitfaseren en wordt aardgasinfrastructuur verwijderd en aan de andere kant willen we lokaal steeds meer vergisters aansluiten.

Let op: Sanne geeft aan dat er momenteel 2,5 GW aan wind op zee staat, maar dat was eind 2023 al 4,7 GW. 

Meer afleveringen

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!