Energietransitie 5: Van productie tot consumptie

Deel deze aflevering:

Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

In de vijfde aflevering over de energietransitie behandelen we de energiesector. Welke partijen spelen een rol in ons energiesysteem? We nemen de gehele cyclus onder de loep, van producent tot consument, waarbij we de vier stappen van het proces (productie, vervoer, levering en consumptie van energie) doorlopen. Dit doen we op het gebied van elektriciteit, gas en warmte.


Interessant is dat de energietransitie er voor zorgt dat nieuwe spelers een rol krijgen in de energiesector en dat de rol van bestaande partijen verandert. Denk bijvoorbeeld aan consumenten die steeds vaker ook producent van energie zijn door het bezit van zonnepanelen.


Daarnaast bespreken hoe de prijs van energie (elektriciteit, aardgas en warmte) tot stand komt en hoe deze prijzen zich de komende jaren zullen gaan ontwikkelen.


Let op: Sanne benoemt dat huishoudens meestal een 1×35 of 2×25 ampère elektriciteitsaansluiting hebben, dat moet 1×35 of 3×25 zijn.

Meer afleveringen

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!