110. Idealisme is het nieuwe realisme met Marianne Thieme

“De aarde biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.” Volgens Marianne Thieme mogen we als mens wat bescheidener zijn en moeten we stoppen met roofbouw plegen. Roofbouw op onszelf, kijkend naar het aantal burn-outs in de huidige samenleving, de dieren én op de aarde. Volgens Marianne zijn we als mens vervreemd geraakt van onszelf én van de natuur.

Deel deze aflevering:

marianne thieme ecosofie podcast partij van de dieren duurzaamheid consultancy

De klimaatverandering en de klimaatcrisis zijn volgens haar slechts symptomen van de grotere crisis. De mens is verworden tot een ‘homo economicus’ die de rest van de natuur ziet als één grote nutsvoorziening voor de eigen soort. Van alles dat van echte waarde is, zoals welzijn, omzien naar elkaar en naar de dieren en de rest van de natuur, is kleingeld gemaakt. 

De wijze waarop met dieren wordt omgegaan is veelzeggend voor de crisis van de mens, stelt ze. Als jong meisje zag ze volwassenen die het goede voorbeeld aan kinderen moesten geven, op achteloze, wrede wijze met dieren omgaan. Ze vindt het dan ook niet gek dat we op dezelfde achteloze wijze omgaan met ons ‘huis’, de aarde. Ze put hoop uit het feit dat steeds meer mensen in opstand komen tegen het huidige economische systeem dat gericht is op oneindige economische groei, ten koste van mens, dier en planeet.

Thieme heeft de politiek inmiddels 3,5 jaar geleden verlaten. Zij is hierna Theologie gaan studeren en zal deze zomer afstuderen als theoloog. Daarnaast werkt ze als duurzaamheidsstrateeg bij strategie- en innovatiebureau Elemental in Amsterdam. Een onconventioneel bureau dat organisaties wil helpen om een force for good te worden. Elemental is opgericht in reactie op de toenemende kritiek op consultancybureaus die organisaties vooral aan het infuus houden van de consultants, met standaardoplossingen komen waarbij de organisaties vaak van de regen in de drup belanden. 

Net als ze met de Partij voor de Dieren de politiek heeft opgeschud, zo wil ze samen met Elemental laten zien dat er een alternatief is voor het traditionele denken in de consultancy. Ze laat zich daarbij inspireren door het boek “De Consultancy Industrie” van Mariana Mazzucato. Volgens Mazzucato zien de grote bekende consultancy bedrijven het klimaatprobleem vooral als een verdienmodel, in plaats dat ze een intrinsieke motivatie hebben om er echt wat aan te doen.

Meer afleveringen

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!