113. Het is tijd voor vrouwen! met Ralien Bekkers

Wat hebben “Ik heet deze week Peter” en de klimaatcrisis met elkaar te maken? Begin 2022 veranderen honderden vrouwen hun voornaam op LinkedIn in ‘Peter’. Dit was om aandacht te vragen voor de ongelijkheid in de vertegenwoordiging van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Bij beursgenoteerde bedrijven in Nederland zijn er namelijk meer CEO's die Peter heten dan dat er vrouwelijke CEO's zijn.

Deel deze aflevering:

Ralien Bekkers

En wat heeft dit te maken met de klimaatcrisis?

Volgens Ralien Bekkers is het tijd dat vrouwen de klimaatcrisis gaan oplossen. In april 2023 verscheen haar boek “Zo kan het niet langer”. Zij pleit voor meer vrouwen in de bestuurslagen en als onderdeel van de klimaataanpak. Om de klimaatcrisis aan te gaan, moeten we veel meer putten uit vrouwelijke eigenschappen, ook wel feminiene kwaliteiten genoemd.

Feminiene eigenschappen zijn bijvoorbeeld empathie, zorgzaamheid en verbinden. Masculiene eigenschappen, de tegenhanger, zijn bijvoorbeeld logica, competitiedrang en individualisme. Masculiene en feminiene eigenschappen zijn kwaliteiten die elkaar in balans houden. Dit heeft niet per se te maken met het geslacht van een persoon. Ieder mens heeft zowel masculiene als feminiene kwaliteiten. In de huidige wereld is er echter veelmeer nadruk gekomen op masculiene kwaliteiten in onze maatschappij, waardoor er een disbalans is. Dat vertaalt zich naar de manier waarop de economie is ingericht en organisaties werken. En die werken nu niet voor het klimaat, maar ook onvoldoende voor het merendeel van de mensen.

Ralien wordt gedreven door onrechtvaardigheid. Zij ziet onrechtvaardigheid in de klimaatcrisis, maar ook in de verhouding tussen mannen en vrouwen in de bestuurslagen. Zij verbindt deze twee problemen aan elkaar en combineert het om tot een oplossing te komen.

Volgens Ralien moeten we ons systeem dat gericht is op competitie, zowel in landen als in organisaties, inruilen voor een systeem dat draait om zorgzaamheid en samenwerken. Daarvoor is het essentieel dat we feminiene kwaliteiten meer gaan gebruiken, in plaats van alleen de masculiene eigenschappen. Daar heeft het klimaat het meeste baat bij.

Het is overigens niet zo dat Ralien er voor pleit dat mannen thuis op de bank moeten gaan zitten. We hebben ze zeker nodig. Het gaat erom dat we het in balans brengen, en we op een andere, meer effectieve en inclusieve manier te werk gaan. Want iedereen is heel hard nodig voor het realiseren van een duurzame, inclusieve samenleving waarin we het tij van de klimaatcrisis keren.

Ralien zet zich al ruim 10 jaar in voor het bestrijden van de  klimaatcrisis. Zij deed dit al op jonge leeftijd als 20-jarige als jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling bij de VN.

Hier merkte zij echter dat ze als jonge vrouw minder aandacht kreeg dan de reguliere ‘oudere mannen’. Als reactie hierop trok zij samen met Liset Meddens rode jasjes aan naar de vergaderingen, waardoor ze opvielen. Liset Meddens is oprichter van Fossielvrij Nederland een heeft het ABP mede zo ver gekregen om te stoppen met investeren in fossiele energie. Bij de VN kregen Ralien en Liset het meerdere malen voor elkaar om namens jongeren te spreken in wereldwijde VN-vergaderingen, en prioriteiten van internationale jongeren in de uitkomsten van deze onderhandelingen te krijgen.

Alhoewel het gaat om een klein stuk tekst in een grote VN-tekst, is deze kleine verandering, verandering op wereldschaal. Ralien weet dus wel hoe ze de aandacht kan trekken en verandering kan bewerkstelligen. Als twee jonge vrouwen in rode jasjes tussen een grote grijze pakken bedoening, belandde Ralien uiteindelijk zelfs aan tafel met de VN secretaris-generaal, waar ze een speech mocht geven over het belang van jongerenparticipatie bij duurzame ontwikkeling.

Meer afleveringen

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!