114. De Chinese grondstoffenrotonde met Jeff Amrish Ritoe

In Europa zijn we sterk afhankelijk van landen als China op het gebied van grondstoffen. Voorwerpen die we in ons dagelijks leven als vanzelfsprekend beschouwen, zoals mobiele telefoons, zijn geproduceerd met grondstoffen die verwerkt worden in China. Vrijwel alle producten die we dagelijks gebruiken doorkruisen China ergens in de logistieke keten. Deze afhankelijkheid maakt ons kwetsbaar, wat de recente gebeurtenissen met Rusland ook aantoonde.

Deel deze aflevering:

PHOTO-2022-03-12-15-04-01c op

Jeff Amrish Ritoe schrijft hierover in zijn rapport ‘The New Great Game’, dat hij publiceerde bij de Dentank van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). De titel van dit rapport verwijst naar het schaakspel dat zich afspeelde in de 19e eeuw tussen twee grootmachten, Rusland en Engeland.

Destijds draaide dit geopolitieke schaakspel om de controle over India. In de huidige tijd vindt er opnieuw een grootschalig geopolitiek schaakspel plaats, maar dit keer draait het om de waardevolle grondstoffen die onze wereld aandrijven.

Jeff bestudeert de gehele supply chain, van de oorsprong van de grondstoffen tot de landen die ze produceren tot aan de vraag welke grondstoffen het meest geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Dit doet Jeff onder andere omdat hij ook commercieel actief in de gehele supply chain van deze grondstoffen.

In deze aflevering van Ecosofie gaat Jeff in op de specifieke grondstoffen die essentieel zijn voor de energietransitie. We bespreken elektrische auto’s en de cruciale rol die transport speelt in deze verschuiving naar een duurzamere toekomst.

Meer afleveringen

Wij hebben je hulp nodig!

De Ecosofie podcast draait op jullie gulle donaties. 

Als je bij wilt dragen aan het succes van de podcast en het maken van een duurzame wereld, klik dan op onderstaande knop om een vaste donatie te doen per maand via Petjeaf.nl