118. Er is gewoon te veel poep, draai de stikstofkranen dicht met Thomas Oudman

Hoe komen we ‘uit de shit’ van de stikstofcrisis? 💩 Thomas Oudman is journalist bij De Correspondent. Hij schreef het boek Uit de Shit – refererend aan het gigantische mestoverschot, waar we de hele stikstofcrisis aan te danken hebben.

Deel deze aflevering:

Thomas-Oudman-door Frank Ruiter liggend

Thomas heeft een idee hoe we de stikstofcrisis kunnen oplossen én boeren perspectief geven. Die oplossing heeft te maken met 2 stikstofkranen die aan het begin van het proces dichtgedraaid moeten worden.

Hij maakt hierover de volgende vergelijking:

🛁 Als je het bad niet wilt laten overlopen, kan je een aantal dingen doen: de randen verhogen, hozen en/of dweilen, maar uiteindelijk moet de kraan gewoon dichtgedraaid worden.

Van die spreekwoordelijke kranen met betrekking tot de stikstofcrisis zijn er 2:

🚰 1: De kraan van krachtvoer

🚰 2: De kraan van kunstmest

Die 2 kranen moeten we dichtdraaien om het probleem fundamenteel op te lossen.

Toch kunnen we niet zo maar zonder kunstmest. Met het huidige dieet wordt meer dan de helft van de mensen op aarde gevoed door kunstmest te gebruiken. Met de uitvinding van kunstmest kunnen we namelijk stikstof uit de lucht omvormen tot plantenvoeding.

Daar hebben planten nog allerlei andere elementen voor nodig, waaronder fosfor. Thomas heeft een interessante kijk op fosfor. Als we volgens hem niet opletten, komen we over een aantal decennia in een gigantische fosfor crisis terecht. Want ook met fosfor gaan we niet circulair om.

Een ander interessant punt dat Thomas benoemd, is dat we eigenlijk maar weinig weten van het bodemleven. Terwijl dat misschien wel (letterlijk) de basis voor een goed voedselsysteem. Daar moeten we dus veel meer waarde aan gaan hechten. Volgens Thomas moeten we gaan nadenken over een landbouwsysteem dat in lijn is met de natuur. Uiteindelijk moeten we niet tegen de natuur, maar samen met de natuur gaan werken om een integraal ecosysteem te creëren.

Fotograaf: Frank Ruiter

Meer afleveringen

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!