117. Een dikke deken van broeikasgassen met Wouter Peters

Wouter Peters is hoogleraar koolstofkringloop en atmosferische samenstelling, en houdt nauwlettend de toename van broeikasgassen in de gaten. Vanaf de grond, in vliegtuigen, en met behulp van satellieten zien we steeds meer details in de uitstoot en opname van onder andere CO₂. Dat is nodig om effectief en eerlijk beleid te maken.

Deel deze aflevering:

image002

Wouter verwacht zelfs dat we in de toekomst de uitstoot van bijvoorbeeld fabrieken kunnen controleren met behulp van satellieten. Dit zou een mooie vooruitgang zijn, aangezien momenteel de gegevens op papier vaak niet overeenkomen met de praktijk. En nieuwe technologieën zoals verwijdering van CO₂ uit de lucht, en waterstof als energiedrager, zijn niet zonder risico’s voor de atmosfeer. Het blijft daarom noodzaak dat wetenschappers en beleidsmakers samenwerken tegen klimaatverandering.

Wouter is altijd actief geweest in de wetenschap en vindt het interessant om te kijken hoe hij nu de wetenschap kan vertalen naar beleid. Hij maakt sinds kort deel uit van de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR). Dit orgaan is opgericht om  het kabinet en het parlement de komende jaren gevraagd en ongevraagd van advies voorzien op klimaatgebied.

Lees nog meer over de atmosfeer in dit blog van Ben Breekveld. 

Meer afleveringen

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!