Een duurzaam regeerakkoord is niet links of rechts, met Ivy de Bruijn

Een mooie toekomst, daar moeten we samen aan werken. Luister daarom de podcast en teken ook op duurzaamregeerakkoord.nl.

Deel deze aflevering:

Duurzaam-regeerdakkoord-en-Kaag

Ivy de Bruijn is campagneleider voor een Duurzaam Regeerakkoord bij SDG Nederland. In het manifest vragen de initiatiefnemers en inmiddels meer dan 2.800 bedrijven en organisaties die het onderschrijven (zoals Philips, HEMA, Johan Cruijff ArenA, de VNG, TNO, Tilburg University, Hogeschool Utrecht, het UWV, gemeente Arnhem en het Erasmus MC) om een toekomstvisie van het nieuwe kabinet, op basis van brede welvaart en de SDG’s.

Het nieuwe kabinet moet een gezamenlijke visie vormen over hoe Nederland er de komende vier jaar uit gaat zien. Maar in een beslissende tijd waarin wijzelf en onze planeet onder druk staan, zullen we de impact van die keuzes veel langer voelen. Daarom moet het komende regeerakkoord er één zijn met een goede balans tussen economie, ecologie en sociale waarden. Een duurzaam regeerakkoord, gebaseerd op brede welvaart en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (kortweg SDG’s – Sustainable Development Goals). 

Want duurzaamheid is meer dan groen alleen. Het gaat ook over gelijke kansen, betaalbare woningen, inclusief onderwijs en kwalitatieve banen voor iedereen. Het gaat om het grijpen van de kansen die een duurzame agenda biedt. 

Samen met vijf andere koepelorganisaties (MVO NL, de NJR, Partos, UN Global Compact Network NL en IUCN NL) en de 17 nationale SDG Allianties heeft SDG Nederland een manifest geschreven dat aan de onderhandelaars van het nieuwe kabinet concreet vraagt om drie dingen: 

1. Maak een toekomststrategie om brede welvaart en de SDG’s te bereiken; 

2. Bereik brede welvaart door nieuw beleid op belasting, echte prijzen, inkoop en publieke financiering;

3. Laat burgers, bedrijven en organisaties hierover meedenken.

De volledige tekst en onderteken mogelijkheid is te vinden op https://duurzaamregeerakkoord.nl/. Je vindt er ook veel linkjes naar bronnen zoals adviesorganen van de overheid, en meer inspiratie van partijen uit het brede netwerk van SDG Nederland.

Door dit manifest met zoveel mogelijk bedrijven en maatschappelijke organisaties te ondertekenen, maken we samen een speerpunt van brede welvaart en duurzaamheid. Meer dan 2.800 organisaties gingen je al voor. Waar tekent jouw bedrijf of organisatie voor?

Later dit jaar zal het manifest namens alle ondertekenaars worden aangeboden aan de partijen die een nieuw regeerakkoord schrijven.

Of de foto zie je dat het vorige Duurzaam Regeerakkoord door Ivy werd aangeboden aan minister Kaag. Foto: Roos Trommelen.

Meer afleveringen

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!