Energietransitie 3: Wat is energie?

Deel deze aflevering:

Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

In de derde aflevering over de energietransitie verkennen we het fundamentele concept van energie. Wat is energie precies? We duiken dieper in de kern door de belangrijkste vormen van energie te bespreken: chemische, elektrische en thermische (warmte) energie.

Een belangrijk aspect is hoe energie kan worden omgezet. Energie gaat nooit verloren, maar wanneer we het bijvoorbeeld omzetten van chemische naar elektrische energie, zoals bij het verbranden van gas om elektriciteit op te wekken, gaat er wel nuttige energie verloren.

Verder bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende energievormen. Waarom streven we bijvoorbeeld naar elektrificatie? Een van de redenen is dat de belangrijkste bronnen van hernieuwbare energie elektriciteit leveren en die kan het beste rechtstreeks in die vorm worden ingezet, maar er zijn ook nadelen.

Tot slot bespreken we het verschil tussen hoeveelheden energie en vermogen en hoe we energie het meest effectief kunnen gebruiken. Kortom, deze aflevering bevat een diepgaande verkenning van het begrip energie, van de basisvormen tot de omzetting ervan en het streven naar een efficiënter gebruik in het kader van de energietransitie.

Meer afleveringen

Duurzame ambitie

De transitie naar een duurzamere wereld gaat veel te traag als we die overlaten aan de politiek en het bedrijfsleven. 

Consumentenactivisme en onze politieke stem laten gelden zijn zeker belangrijk, maar er is meer nodig. Gelukkig kan iedereen het verschil maken.

Schrijf je in voor de Ecosofie nieuwsbrief en ontvang direct het eerste hoofdstuk gratis!